Kétszer annyian akarják Orbán Viktort kormányfőnek, mint Botkát

2017.05.30

A kerítés ellenzése a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták vezetőjét

A Századvég legfrissebb felmérése alapján kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktort látnák legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót.

Orbán Viktor és Botka László a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont elkészült épületegyüttesének ünnepélyes megnyitóján május 23-án - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A jövő évi országgyűlési választások közeledtével egyre inkább körvonalazódik, hogy a főbb pártok kit terveznek megmérettetni a soron következő szavazáson. Legutóbb a szocialista párt választotta meg kormányfő-jelöltjének Botka Lászlót. A Századvég Alapítvány aktuális közvélemény-kutatása a magyar felnőttkorú lakosság körében vizsgálta a miniszterelnök-jelöltek támogatottságát.

A Századvég eredményeinek tanúsága szerint Orbán Viktor kétszer olyan népszerű, mint Botka László. A kutatásban részt vevők többsége (51 százaléka) a jelenlegi kormányfőt látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 21 százaléka jelölte meg. Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként.

Az elemzés arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort.

A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderült, hogy a választópolgárok döntő többsége (53 százaléka) kevésbé szívesen választaná kormányfőnek Botka Lászlót, ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést. Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialisták jelöltjét, 36 százalékukat pedig ez a kérdés nem befolyásolja. A műszaki határzár megépítésének támogatottsága kimagasló, a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását május 20-a és 28-a között végezte ezer fő megkérdezésével.

https://magyarhirlap.hu