Kolozsvár végre megkapta a magyar helységnévtáblát

2017.04.08

Pénteken közölte Emil Boc polgármester, hogy Kolozsváron négynyelvű - latin, román, magyar és német - helységnévtáblákat helyeznek ki, számol be a Maszol.ro.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) nyomásgyakorlásra úgy tűnik hatott Kolozsvár jobboldali polgármesterére, aki végre rábólintott a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére.

Az elöljáró szerint az elmúlt években problémát jelentett a többnyelvűség kérdése Kolozsváron, a megoldáshoz pedig a Babes-Bolyai Tudományegyetem szakértőinek véleményét kérte ki.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, a táblák csak egy-másfél hónap múlva kerülnek ki a város határába, a szükséges engedélyek beszerzése miatt.

Emil Boc döntését Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke is üdvözölte.

Ez egy régóta várt lépés, a kolozsvári magyar emberek és minden erdélyi magyar ember sikere"

- olvasható a politikus állásfoglalásában.

Kelemen Hunor üdvözölte a döntést

Fotó: MTI Fotóbank

Az elnök az RMDSZ nevében gratulált a civil szervezeteknek és mindazoknak, akik hittek a győzelemben.

Külön köszönet illeti azokat a román értelmiségieket és véleményformálókat, akik a magyar közösség mellé álltak, az ügy támogatását pedig nyíltan felvállalták."

Kelemen Hunor közlése szerint a következő hetekben olyan közigazgatási törvénymódosítási csomagot terjeszt a parlament elé, melyben a 20 százalékos anyanyelv-használati küszöb csökkentését is megfogalmazza. A javaslat megkönnyítené azon magyar közösségek helyzetét, melyek Erdély más településein élnek.