Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2017.04.26

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) szerdán Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

Durva támadást vártak, kötelezettségi eljárás lett belőle. Ez a 67. kötelezettségszegési eljárás. De ezekből csak a holnapi napon le is zárnak tízet. Ez komoly siker a magyar kormány számára, mert a Bizottság meghátrált, nem nyúlnak erősebb eszközökhöz. A magyar kormányfő nyugodtan készülhet a parlamenti (EP) csatára.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

Az eljárásra rálátó szakemberek szerint nem véletlen, hogy nem a Bizottság első alelnöke tartott sajtótájékoztatót. Nem az oktatás vagy a kutatás szabadságát vitatják, a legnagyobb kedvezmény elvét kérik számon a magyar kormányon, amit a Soros egyetem korábban megkapott. Erre vonatkozóan azonban Magyarország a csatlakozáskor derogációt kért, így a brüsszeli álláspont vitatható.

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek - reagált a Fidesz közleményben az Európai Bizottság (EB) szerdán bejelentett kötelezettségszegési eljárására.

Az EB szóvivője Brüsszelben jelentette be, hogy hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).
A Fidesz egymondatos reagálását Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató jegyzi.

A magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatban foglalnak állást

Állásfoglalást fog elfogadni májusban az Európai Parlament plenáris ülése a jogállamiság magyarországi helyzetéről - szavazták meg a képviselők a szociáldemokrata frakció javaslatát a szerdai ülésen megnyitásakor.

Az állásfoglalás ellen szólalt fel Marek Jurek, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport egyik lengyel tagja, aki szerint "Európának elege van már a konfliktusokból", "nem szabad tovább mélyíteni a válságot", ezért nincs szükség erre a lépésre.
Rajta kívül Marie-Christine Vergiat francia radikális baloldali képviselő is szót kért a szavazás előtt, aki ugyancsak ellenezte a parlament tervezett állásfoglalását, a képviselők többsége azonban jóváhagyta a kezdeményezést.

Magyarhirlap.hu