Kovács László szerint ma az MSZP tele van hiteles politikussal

2017.04.06

Aki egyet mond jutalomban részesítjük...


A Gyurcsány Ferenccel szemben megfogalmazott kemény kritikájával összefüggésben kérdezte csütörtöki számában a Figyelő Kovács Lászlót, az MSZP egyik alapítójával készült interjújában. A párt volt elnöke szerint az a választások sikerét veszélyeztetnél, ha egy közös baloldali listán a DK-elnök neve is szerepelne, ezért kellene elegánsan hátralépnie.

Bajnai és Gyurcsány rossz döntései között említette Kovács a tizenharmadik havi nyugdíj elvételét.

Az MSZP volt elnöke szerint azonban nem csak hibákat követtek el, hanem nagyon sok olyan dolgot is tettek azokban az években, amelyet az MSZP-nek büszkén kell vállalnia ma is. Ezek között említette a közszolgálatban végrehajtott fizetésemelést, illetve azt a lépésüket, amellyel visszaadtak a nyugdíjasoknak húszezer forintot. Kovács László kiemelte azt is, hogy 2014-ben bele voltak kényszerítve egy baloldali összefogásba a Fidesz által átalakított választási törvény miatt. A volt pártelnök a kormányváltás szükségességét mások mellett az ország leszakadásával, a riasztó mértékű szegénységgel magyarázta, hangsúlyozva:

Százezrek hagyják el az országot, többségük jól képzett fiatal. Katasztrofális az egészségügy és a szociális ellátás helyzete.

A hibákra visszatérve Kovács László figyelmeztetett, 2014-ben az MSZP nagyot hibázott, amikor ragaszkodott Mesterházy Attila listavezetéséhez, kormányfőjelöltségéhez.

forrás: borsonline

A volt pártelnök azonban bizakodó, hiszen véleménye szerint 2010 óta most állnak először olyan emberek a párt élén, akik alkalmasak arra a feladatra, amire megválasztották őket.

Botka László alkalmas miniszterelnök-jelöltnek, Molnár Gyula pártelnöknek, Hiller István az Országos Választmány elnökének és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek.

Kovács az interjúban össze is foglalta, hogy mivel szeretnék megverni a Fideszt.

Botka László és az MSZP egyértelmű víziót, jövőképet mutatott a választóknak. Igazságos Magyarországot, csökkenő bér- és jövedelemkülönbségeket, az esélyegyenlőség és a társadalmi egyenlőség közelítését, majd elérését. Európai országhoz méltó egészségügyet és szociális ellátást. A korrupció felszámolását.

A kiüresített szavakat Kovács szerint ilyen hiteles politikusokkal, a majdani kormányzás céljaként megjelölve azonban még nem fogalmazta meg az MSZP. A párt országjárása május 1-je után kezdődhet meg. A jelöltekkel összefüggésben Kovács László szintén Botka nagyszerűségét hirdetve azt mondta, a miniszterelnök-jelölt hozzáállása nagyon ésszerű: "ha valahol nincs megfelelő szocialista jelölt, készek vagyunk az értékrendünket osztó más demokratikus ellenzéki vagy civil jelölt mögé is beállni". A volt pártelnök kizártnak tartja bármilyen megállapodás létrejöttét a Jobbikkal. Saját feladatairól szólva megjegyezte, számára ez már nem lényeges.

Az elnökségbe történő bekerülés feltétele a tehetség, a tudás, a tapasztalat, a teljesítmény és a tisztesség helyett a párt elnöke iránt nyilvánosan kimutatott lojalitás lett. Tudomásul vettem, s azóta tisztség nélkül igyekszem dolgozni szociáldemokrata értékrend és politika népszerűsítéséért, sikeréért.

A Kovács Lászlóval készült teljes interjút a Figyelő csütörtöki számában olvashatják.

Fotó: MTI

Utólag azt mondom, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök helyében - akit egyébként kiváló kormányfőnek tartottam - inkább úgy döntöttem volna, hogy néhány kilométerrel kevesebb autópályát építsünk, és így gazdálkodjuk ki a nyugdíjasoknak járó pluszjuttatást. De be lehetett volna vezetni a több százmilliós vagyonokra a luxusadó kivetését, amiről Botka most beszél.