MA DÖNTHETNEK AZ EGYETEMEKRŐL

2017.04.04

ORBÁN: TÁRGYALNI FOG A MAGYAR KABINET ÉS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KORMÁNYA A CEU ÜGYÉBEN 

Bákonyi-Csejk-GabayTárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyé­ben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap. Szavai szerint egyes magyarországi szabályokat 27 külföldi egyetem - köztük a "Soros-egyetem" - nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni. Az Országgyűlés gyorsított eljárásban már ma szavazhat a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról. Az ellenzéki pártok viszont a javaslat visszavonását kérték.

Orbán Viktor újságírók előtt arról beszélt tegnap a parlamentben, hogy a magyar kabinet tárgyalni fog az Egyesült Államok kormányával a CEU ügyében. A miniszterelnök azt mondta: "jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen". - Vannak Magyarországon szabályok, amelyeket 27 külföldi egyetem - köztük a "Soros-egyetem" - nem tart be, ezeket kell most rendbe tenni - jelentette ki.

Forrás: MTI

A kormányfő szerint vannak Magyarországon olyan szabályok, amelyeket nem tart be Soros intézménye

Közben a Közép-európai Egyetem (CEU) memorandumban fordult az országgyűlési képviselőkhöz. Azt írták, a javaslat aránytalanul korlátozza a tudományos élet és a tanítás szabadságát, a művelődéshez való jogot azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézményektől megköveteli, a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási tevékenységet végezzenek. A Ripost egyébként megkereste a CEU New York-i központját a West 57th street 224. szám alatt, egyetem helyett azonban Soros György világszerte elhíresült alapítványát találták. Vagyis a CEU-t az Open Society központjába jegyezték be.

A parlamentben is a CEU és a külföldi egyetemek működése volt a meghatározó téma. A kormány kérésére már ma szavazhat a Ház a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról, miután a többség megszavazta a kivételes eljárást. Napirend előtti felszólalásában Hiller István az általa lex CEU-nak nevezett törvénymódosítási javaslatot bírálta, politikai indíttatásúnak nevezve az indítványt, amely szerinte megsérti az oktatás szabadságát, ezért azt követelte, vonják vissza.

- A Soros-egyetem nem a jogait, hanem az előjogait félti, nem akarja betartani a jogszabályokat, a törvények fölött akar állni - reagált Rétvári Bence. Az Emmi államtitkára válaszában hangsúlyozta, a törvényjavaslat lényege, hogy egy külföldi egyetem akkor működhessen Magyarországon, ha erről nemzetközi szerződés rendelkezik, és ha a származási országban is tényleges felsőoktatási képzést folytat.

A Soros-egyetem csak Magyarországon működik, mégis kiad amerikai diplomát is, ami nem fair a magyar egyetemekkel szemben. Rétvári szerint lehet, hogy a CEU-t védő külföldi tiltakozókat félretájékoztatták a törvényjavaslatról a hisztériakeltés érdekében.

A Párbeszéd alkotmányjogi panasszal él, ha az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést, a DK pedig népszavazást kezdeményez a kérdésben. A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel szerint egyetemeket bezárni, lerombolni bolsevik-kommunista módszer.

Lapunk azon felvetésére, hogy akkor Toroczkai Lászlónak, a párt alelnökének véleménye is bolsevik-kommunista, Z. Kárpát úgy reagált: nem lerombolni kell dolgokat, hanem építeni. - Az, hogy a párt egyik tisztségviselő vezetőjének van egy Facebook-oldalra beírt bejegyzése és magánvéleménye, a néppárton belül szerintem bőven elfér - mondta Z. Kárpát Dániel arra reagálva, hogy az ásotthalmi polgármester Soros egyeteméről azt írta: azzal "nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a 24.hu kérdésére, amely szerint CEU-ügyben a Jobbik az egyetem mellé állt, azt válaszolta, "nem az egyetem, hanem általában a felsőoktatás mellé. - Nekem is megvan a véleményem Soros Györgyről, értékrendjéről, világképéről, de nem hiszem, hogy a CEU beszántása a megoldás - tette hozzá Vona.

A külföldi egyetemek működéséhez szükséges nemzetközi szerződés föderatív államokat érintő pontosítására fogadott el változtatásokat a felsőoktatási törvény módosításához az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége tegnap esti ülésén.

A bizottság egy olyan változtatást tett, amely szerint ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezt a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. A módosítás a hatálybalépést a kihirdetést követő napra teszi ezen passzus esetében. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

Támogató nyilatkozatok
Sólyom László volt köztársasági elnök nyilatkozatban állt ki a CEU mellett. Szerinte a tudomány és az oktatás nemzetközi, az universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek elismerése Magyarország javára szolgál.

Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára - hangsúlyozta. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közleményben fejezte ki tiltakozását a törvénymódosítási javaslat benyújtásának módja ellen. Az Eötvös Loránd Tudo­mányegyetem vezetősége és az intézmény doktorandusz-önkormányzata is nyilatkozatban állt ki a CEU mellett. Száz erdélyi magyar egyetemi oktató, kutató és véleményformáló pedig nyílt levélben kérte Balog Zoltán minisztert, hogy vonja vissza a törvénymódosítási javaslatot.

A Magyar Rektori Konferencia jogosnak tartja azt a kormányzati igényt, hogy a külföldi felsőoktatási intézményekre egyértelmű szabályozást vezessenek be, de ez szerintük nem eredményezheti magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárását és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűkülését.

https://magyaridok.hu/belfold/ma-donthetnek-az-egyetemekrol-1541605/