Ma kezdődik a kvótaper tárgyalása az Európai Unió Bíróságán

2017.05.10

Ma tárgyalja az Európai Unió Bírósága a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult a törvényszékhez, hogy kérje a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítését, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, Magyarország ellenkezése ellenére fogadtak el néhány hónappal korábban - írja az MTI.

Menekülttábor Fotó: AFP
Menekülttábor Fotó: AFP

A keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a teljes tanácsi határozat, vagy legalább a vonatkozó részének megsemmisítését.

Szlovákia is hasonló beadvánnyal fordult a bírósághoz, amelyet szintén ma tárgyalnak, és később Lengyelország is beavatkozott a felperesek oldalán.

A tanácsi határozatot támogatva az Európai Bizottság, Görögország, Olaszország, Franciaország, Németország, Svédország, Belgium és Luxemburg avatkozott be a perbe. A luxembourgi székhelyű törvényszék tájékoztatása szerint a tárgyalás egynapos lesz. Az ítélethirdetés novemberben vagy decemberben várható, azelőtt azonban még a bíróság egyik főtanácsnoka is állást foglal majd az ügyben, valószínűleg a következő hónapokban.

888.hu