Magyarországról is küldik a migránsok utiköltségét?

2017.05.12

Meglehetősen furcsa jelenségről szerzett tudomást a Privatkopo.hu: magyar állampolgárok rendszeresen utalnak afrikai országokba 2000-3000 dollárnak megfelelő összegeket - általuk nem ismert személyeknek. A pénzek a Western Union készpénz-átutalási rendszerében jutnak el a címzettekhez, akikről a feladók jellemzően azt állítják, hogy rokoni/baráti kapcsolatban állnak velük. Csakhogy ez biztosan nem igaz.                                                         Elmondása szerint 6-7 hónapja figyelt fel az egyik ismert magyarországi pénzügyi szolgáltató cégcsoport munkatársa arra, hogy magyar állampolgárok rendszeresen 2000-3000 amerikai dollárnak megfelelő összeget utalnak a Western Union készpénz-átutalási szolgáltatói rendszerének igénybe vételével afrikai országokba, főként Ghánába és Nigériába. 

A címzettekről semmit nem tudnak, a nevek papírcetlire vannak felírva, az elküldendő összegeket pedig borítékban adják át a pénzügyi szolgáltató munkatársainak. Ennek ellenére a feladók az utalási nyomtatványon a címzettel fennálló kapcsolat típusának a "család/barát" lehetőséget, míg az pénzutalás céljaként a "megélhetés" vagy "utazási költség" válaszokat jelölik meg. Vannak, akik két-három hetente küldenek pénzt Afrikába - minden alkalommal más személynek. A bűnügyi portált tájékoztató pénzügyi munkatárs több feladót ismer személyesen, akik jellemzően átlagos anyagi körülmények között élő, idősebb emberek, ezért gyanút ébresztő, hogy milyen pénzügyi forrásokból - és főleg, milyen célból - küldenek rendszeresen 600 000-900 000 forint közötti összegeket olyan afrikai országokba, ahonnan tömegesen érkeznek bevándorlók Európába. - Volt olyan eset, hogy a borítékban 150 000 forinttal több volt a papírcetlire írt összegnél, amit jeleztem a feladónak. A válasza az volt, hogy "nem baj, akkor annyit küldjünk, amennyi a borítékban van" - magyarázta a pénzügyi munkatárs. - Egy másik alkalommal pedig 60 000 forinttal volt több a borítékban annál az összegnél, amennyit a feladó eredetileg utalni akart. De a "többletet" is elküldte. Kérdezem én: ennyire mindegy egy havi 130-140 ezer forint nyugdíjból élő embernek, hogy mennyi pénzt küld Ghánába? Egyszer megkérdeztem "privátban" az egyik feladótól - egy nyugdíjastól -, hogy milyen pénzeket utalgat Afrikába, azt válaszolta, hogy "nem tud semmit, borítékokban kapja a pénzeket és papírfecniken a címzettek nevét".                                                                   

És itt felmerül a kérdés: vajon az afrikai országokból érkező szegény, nélkülöző bevándorlók milyen forrásokból teremtik elő az embercsempészek által követelt 2000-3000 dollár "útiköltséget"? Honnan van ezeknek a nyomorgó embereknek ennyi pénzük?


A Western Union üzletszabályzatának megfelelően járnak el a magyarországi pénzügyi szolgáltatók A Privatkopo.hu megkereste a Western Unionnal szolgáltatói szerződésben álló Intercash-cégcsoport, valamint az Exclusive Change Kft. és az Exclusive Cash Kft. ügyvezetőjét, akik arról tájékoztatták a bűnügyi portált, hogy a Western Union készpénz-átutalási szolgáltatás tekintetében a Western Union Payment Services Ireland Limited ír pénzforgalmi intézmény közvetítőiként, illetve közvetítői alvállalkozóiként nyújtanak szolgáltatást. Ennek megfelelően a társaságok a Western Union Payment Services Ireland Limited céggel kötött megbízási szerződés alapján, a Western Union Payment Services Ireland Limited nevében, javára és kockázatára, a Western Union Payment Services Ireland Limited által az éppen hatályos jogszabályi rendelkezések alapján meghatározott üzletszabályzatnak megfelelően nyújtják a Western Union készpénz-átutalási szolgáltatást. A Western Union készpénz-átutalási tevékenység tekintetében egységes "figyelőszolgálatot" a Western Union Payment Services Ireland Limited üzemeltet, tekintettel arra, hogy az egyes közvetítőnek és/vagy közvetítői alvállalkozónak nincs rálátása arra, ha egy ügyfél egyik nap az egyik közvetítőnél, másik nap egy másik közvetítőnél küld vagy fogad készpénzátutalást, de ettől függetlenül természetesen akár a Western Union Payment Services Ireland Limited jelzése, akár az adott közvetítő vagy közvetítői alvállalkozó által jelzett gyanús tranzakciókat minden közvetítő vagy közvetítői alvállalkozó köteles a hatályos jogszabályok szerint megtagadni. A Western Union készpénz-átutalási szolgáltatás tekintetében az egységes nyilvántartást a Western Union Payment Services Ireland Limited vezeti. A jelenleg hatályos a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény (a továbbiakban: Pmt.) jelenleg hatályos 23. §-a alapján pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén a szolgáltató a pénzügyi információs egységként működő hatóságnak haladéktalanul bejelenti