Már Merkelnek is elege van Junckerből

2017.05.07

(MTI/EPA/Domenic Aquilina)
(MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Kis híján dührohamot kapott Angela Merkel német kancellár, mikor megtudta, hogy Jean-Claude Juncker egy Theresa May-jel folytatott botrányos vacsora titkos részleteivel szórakoztatja a sajtót.

A német kancellárt meglehetősen dühösen fogadta a titkos vacsora részleteinek kiszivárogtatását: az április 26-i fogadáson ugyanis Juncker és Theresa May igencsak összekapott, természetesen Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap is úgy tudja, hogy Juncker nem éppen kedves szavakkal búcsúzott el a brit miniszterelnöktől.

Juncker nem fogta vissza magát: mindent kitálalt

"Tízszer annyi kétség közt távozok, mint amennyivel érkeztem" - vetítette elő a Brexit megállapodás kudarcát, majd cinikusan hozzátette, hogy az Európai Unió nem egy golfklub, a britek ne számítsanak semmilyen kereskedelmi egyezségre.

Ezután felhívta a német kancellárt, és telefonon szidta tovább a briteket. Állítólag arról panaszkodott Merkelnek, hogy a brit miniszterelnök álomvilágban él, elérhetetlen ábrándokat kerget. (ezt a német kancellár megismételte a Brexiről tartott beszédében a német parlamentben)

Azóta mindkét politikus egyre agresszívabban hangoztatja saját álláspontját a Brexit végleges megállapodásáról, de a vacsorán elhangzottak - amiket Jucker jóvoltából most már az egész világ ismer - arra is rámutattak, hogy a jelen esetben jóval többről van szó, mint egy szokásos diplomáciai csörtéről.

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság 85 milliárd fontot próbál majd behajtani a britektől, ami Theresa May szerint egy rendkívül alantas húzásnak számít - főként, hogy a brit választások előtt terjedtek el a híresztelések. Juncker firenzei beszéde sem javított a helyzeten, mikor az angol nyelv relevanciájának "lassú, de biztos megszűnését" hangoztatta ujjongó uniós képviselők köreiben.

A Der Spiegelnek nyilatkozó Angela Merkel elmondta: ő is úgy gondolja, hogy Juncker állhat az ominózus vacsorai titkok kiszivárogtatása mögött. A botrányos részletek kifecsegése azonban nem összeegyeztethető az EU eddigi stratégiájával, melyben eddig jó okkal nem szerepeltek nyilvános botrányok.

forrás: hirado.hu / Der Spiegel/polgarportal.hu