Máris összebalhéztak a baloldalon

2017.03.28

A Momentum elutasítja Juhászt

Csupán reggel jelent meg az interjú az Indexen Juhász Péterrel, az Együtt elnökével, amelyben azt ajánlja, legyen egy új pólus, induljanak közös listán a 2010 előtti világot elutasító pártok. Két-három óra alatt azonban ki is derült, hogy ebből az elképzelésből nem sok valósul meg. A Momentum és az LMP elutasította az összefogás ötletét, egyedül a Párbeszéd nyitott a stratégiára.

Momentum: Nem lehet szó ilyen jellegű összefogásról

A megszólított pártok közül ugyanis már a Momentum és az LMP is jelezte az Indexnek, hogy nem kérnek az új pólusból, és ebből a szövetségből.
A Momentum reagált a leggyorsabban. Hajnal Miklós szóvivő azt monta: "a Momentum az emberekkel szövetkezik, nem a pártokkal." Ez tehát azt jelenti Hajnal Miklós szerint, hogy "nem lehet szó ilyen jellegű összefogásról, ezt már többször egyértelművé tettük".

LMP: Nem kívánunk senkivel közösen indulni

Ezt követte az LMP elutasító üzenete. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az új pólusos felhívást úgy kommentálta: "Juhász Péter is hatalomtechnikázik egy évvel a választások előtt". Az LMP szerint Orbán Viktor érdeke az, hogy az ellenzék listákról, mandátumukról és technikákról beszéljen, nem pedig arról, milyen Magyarországot ajánl a választóknak.

Az LMP kongresszusi határozatban döntött az önálló indulásról, vagyis nem kíván senkivel közösen indulni. "De minden párt és szervezet támogatását várjuk, hogy segítsen megakadályozni a paksi bővítést" - mondta Ungár. Az LMP szakpolitikai kérdésekben szívesen egyeztet bármely ellenzéki parttal, mandátumukról nem.

Párbeszéd: Minden olyan stratégiát támogatunk, ami a kormányváltást és a politika megújítását segíti

A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea azt mondta az Indexnek, hogy a Párbeszéd hisz az együttműködésben, az előválasztást is ezért kezdeményezte. A párt stratégiájáról a döntést az április taggyűlésükön hozzák meg. Szabó úgy fogalmazott, "minden olyan stratégiát támogatunk, ami a választók bevonását, a kormányváltást és a politika megújítását segíti."

Juhász Péter az interjúban egy 10-es skálán 6-7-re saccolta az esélyét, hogy létrejön egy ilyen összefogás.

Index.hu ; Magyaridok.hu