MÁST MOND MOLNÁR GYULA, MINT BOTKA

2017.03.30

Noha Botka László egyértelművé tette, hogy nem akar megállapodni más pártokkal, az MSZP elnöke most mégis közös indulást sürget. Molnár Gyula a "kételkedőknek" felajánlotta azt is, hogy mondjanak jobb közös miniszterelnök-jelöltet Botkánál.

Bár a szocialista párt valamennyi kutatás szerint minimum húszszázalékos elmaradásban van a Fidesztől a biztos pártválasztók között, Molnár Gyula Sopronban kijelentette: az MSZP 2018-ban megnyeri a választást és bízik abban, hogy a Fidesz leváltható, az ország pedig megjavítható.

A pártelnök azonban hozzátette, akkor nyílik igazi esély a választási győzelemre, ha az ellenzéki pártok közösen indulnak a Fidesz és a Jobbik ellen, közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával. Szerinte aki más megoldást javasol, "az nem akar igazán nyerni". A lehetséges szövetségesekre utalva Molnár Gyula a "kételkedőknek" azt javasolta, hogy első körben a miniszterelnök-jelölt kérdéséről nyilatkozzanak, hogy van-e jobb javaslatuk Botka Lászlónál. A következő körben a 106 egyéni választókerület jelöltjeiről lehetne egyeztetni, végül pedig a listáról.

Molnár szavai különösnek tűnnek annak fényében, hogy Botka László március közepén közölte: nem kíván "az egyéni érdekeknél leragadó liberális pártvezetőkkel" megállapodni, ehelyett országjárásba kezd, a választókkal tárgyal.

- Azért döntöttünk így, mert látjuk: az ellenzéki politika beszorult a budapesti Nagykörútra, illetve az üzengetés helyszínéül szolgáló tévéstúdiókba. Csak épp egy dolgot felejtenek el a demokratikus kispártok: politizálni - magyarázta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t is liberális kispártnak tartja. Jelenleg már csak azért is tűnik kivitelezhetetlennek a közös lista, mert Botka csak úgy vállalná a közös miniszterelnök-jelöltséget, ha azon Gyurcsány Ferenc nem szerepel, amire azonban a DK elnöke nem hajlandó.

Forrás: MTI  Gyurcsány Ferencet (balra) az MSZP kormányfőjelöltje elutasítja

Az ellentmondásos helyzet dacára MSZP-s elnökségi forrásaink azt hangoztatták, hogy megvalósulhat a közös indulás. Szerintük Botka csak felfüggesztette a tárgyalásokat, hogy az országot járhassa, nyáron vagy ősszel viszont le lehet ülni a baloldali pártokkal egyeztetni - igaz, arra senki sem vállalkozott, hogy megjósolja, miként oldható fel a Gyurcsány személyével kapcsolatos konfliktusa. Forrásaink cáfolták, hogy Molnár "kételkedőknek" tett ajánlata azt jelentheti, hogy az MSZP adott esetben kihátrálhatna Botka mögül.

- Gyula éppen arra tett tétet, hogy senkinek nem lesz jobb javaslata - fogalmazott egyikük, elismerve, hogy "érdekes helyzet" lenne, ha erre mégis sor kerülne.

- Viszonylag sokszor változik az MSZP álláspontja, Molnár Gyulánál ez most egy újabb hangsúlyeltolódás, hiszen korábban maga Botka László mondta, hogy befejezte az ellenzéki tárgyalásokat - fogalmazott a Magyar Időknek Gré­czy Zsolt. A DK szóvivője felvetésünkre, hogy lenne-e a szocialistákénál jobb kormányfő-jelöltjük, csupán annyit mondott: továbbra is várják, hogy Botka jelentkezzen és ismertesse az elképzeléseit, a DK ugyanis amellett van, hogy egy baloldali jelölt legyen mindenhol a Fidesz jelöltjével szemben.

AZ MSZP A MILLIÁRDOSOK PÁRTJA

Botka Lászlóról is kiderült, hogy a milliárdosok táborához tartozik. Facebook-oldala szerint ugyanis az elmúlt időszakban több tízmillió forintot költhetett luxusnyaralásokra - mondta Né­meth Szilárd. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Botka álszent módon viselkedik, mert míg a havi egymillió forint felett keresőket "luxusadóval" sújtaná, addig az ő polgármesteri fizetése kevéssel éppen egymillió forint alatt marad, vagyis nem kellene utána befizetnie az általa javasolt adót.

magyaridok.hu; https://magyaridok.hu/belfold/mast-mond-molnar-gyula-mint-botka-laszlo-1530058/