Merkel meghátrált: leállítják az afgánok deportálását

2017.06.02

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy ideiglenesen leállítják az afgán migránsok deportálását a kabuli robbantás miatt - írja a Deutsche Welle.

A Kabulban elkövetett brutális robbantás hírére ismét komoly vitát váltott ki a héten az afgán migránsok Németországból való kitoloncolása. Korábban a baloldali politikusok és a migránspárti civil szervezetek bírálták leginkább a deportálásokat, most azonban a kancellár is meghátrált.

Angela Merkel csütörtökön ugyanis bejelentette, hogy felfüggesztik az afgán állampolgárok kitoloncolását, amiért cserébe anyagi támogatást is megítéltek Afganisztánnak.

A bejelentés szerint a deportálások leállítása júliusig tart, majd újra kiértékelik a helyzetet. A deportálások leállítását a Zöldek indítványozták a Bundestagban, több baloldali képviselő is embertelennek nevezte ennek alkalmazását.

A bajor belügyminiszter, Joachim Herman (CSU) ezzel szemben azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kabuli támadás szörnyű volt, de ettől még megvalósíthatók a kitoloncolások.

Érdekesség, hogy több baloldali vezetésű német tartomány már a mostani döntés előtt is szabotálta a deportálások végrehajtását, így az csak lényeges fennakadásokkal működött.

888.hu