Merkel nem tudja kipaterolni a migránsait az országból

2017.06.04

Németországban a kormány által várt növekedés helyett stagnál a hazatoloncolt elutasított menedékkérők száma, az önként távozóké pedig csökkenő tendenciát mutat.


A Welt am Sonntag című lap kormányzati adatokra hivatkozva vasárnap azt írta: a tavalyi adatokhoz képest is stagnál a bevándorlók hazatoloncolásának a száma. Az önként távozó migránsok számánál pedig még kevésbé teljesül Angela Merkelék célkitűzése.

Magyarán: kitoloncolással sem, pénzzel sem tudják hazaküldeni Merkel "vendégeit".

Fotó: AFP

Kormányzati kommunikáció szerint a stagnálást és a visszaesést az magyarázza, hogy tavaly kiemelkedően magas voltak a számok, ezért nem szabad összehasonlítani az idei és a tavalyi adatokat.

Ez az érvelés azonban több helyen sem állja meg a helyét, főleg azért nem, mert idén számos olyan országba is vissza kellene juttatni az elutasított vagy önkéntes távozásra hajlandó migránsokat, amelyek nem működnek együtt Németországgal. Különösen az úgynevezett Magreb-térség országaira kell itt gondolni. De tetézheti a Németországban ragadt migránsok számát az is, hogy a közelmúlt támadásai miatt felfüggesztették a hazatoloncolást az egyes országokba. Ezek közé tartozik például Afganisztán is, ahol a héten egy brutális merénylet történt.

A német lap azzal zárja, hogy egy kormányzati megrendelésre készült belső elemzésben a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég azt írja:

Idén az év végére elérheti a 485 ezret a távozásra kötelezett, mégis Németországban maradó menedékkérők száma, ami jelentős költségekkel jár. Míg tavaly az első fél évben az ország elhagyására kötelezett menedékkérők ellátása nagyjából egymilliárd euróba került, az idén csaknem hárommilliárd eurót emészthet fel.

888.hu;