Migrációkutató Intézet: az iszlám európai térhódítása nem elszigetelt jelenség

2017.04.19

Az iszlám európai térhódítása már nem csupán elszigetelt jelenség 

- olvasható a Migrációkutató Intézet legfrissebb tanulmányában, amelynek megállapításait szerdán közölték az MTI-vel.

Budapest, 2017. április 19., szerda (MTI)  

A közlemény szerint az európai muszlim érdekérvényesítés leghatásosabb módja a bevett pártok színeiben történő politizálás.

A muszlim hátterű bevándorlás és a hagyományos nyugati pártcsaládok kapcsolatát elemezve a tanulmány megállapítja, hogy a bevándorló közösségeket hagyományosan is az elsősorban alsó-középrétegek körében népszerű munkás- és szociáldemokrata pártok igyekeztek megszólítani - tették hozzá.
A jobbközép pártok általában óvatosabb bevándorláspolitikát hirdetnek, a juttatásokat több feltételhez kötik, és erősebben hangsúlyozzák a biztonsági szempontokat, ám politikájuk a gyakorlatban nem különbözik markánsan a baloldali pártokétól.


Ugyanakkor a jelentős muszlim bevándorló közösségeknek otthont adó országokban általában három-négy befolyásos muszlim szervezet működik, amely élénk érdekérvényesítő tevékenységet folytat és komoly politikai kapcsolatrendszerrel rendelkezik - tették hozzá.
A szervezetek között a legbefolyásosabb az egyiptomi gyökerű, napjainkra globális hálózattá alakult Muszlim Testvériség. Ezen szervezetek alapvető célja, hogy a muszlim közösségekben kialakítsanak és megőrizzenek egy erősen politizált muszlim identitást, ám ezzel párhuzamosan úgy pozícionálják magukat a véleményformálók és a kormányzati szervek előtt, mint a muszlim közösségek első számú képviselője és szervező ereje - írták.
A Muszlim Testvériséghez kapcsolódó szervezetek az uniós intézményekben, mint például az Európai Parlamentben is, élénk lobbitevékenységet folytatnak, és együttműködésbe kezdtek különböző európai szövetségekkel és szervezetekkel, amelyek elsősorban gazdasági, szociális és emberjogi kérdésekkel foglalkoztak - áll a tanulmányban.

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...