Migránslázadás Csehországban

2017.05.30

Fellázadt a cseh rendőrök ellen több mint egy tucat kitoloncolására váró illegális migráns, akiket a hatóságok a nyugat-csehországi Pilsen melletti Balková táborban tartanak őrizetben. A rendőrség a lázadást egy óra alatt leverte, a lázadókat pedig elvezették kihallgatásra - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Twitteren.

Az incidenst valószínűleg az váltotta ki, hogy az egyik nigériai állampolgár megkapta a Csehországból való kitoloncolásáról szóló végleges hatósági döntést."

- nyilatkozta Katerina Rendlová, cseh idegenrendészeti szóvivő.

Szerinte a nigériai férfi tiltakozásul több mint egy tucat társával együtt elbarikádozta magát egy nagy teremben. Amikor a hatóságok megpróbálták kivezetni őket a teremből, összetörték a terem berendezését, bútorait és ezekkel rátámadtak a rendőrökre.

Illusztráció
Illusztráció

Az összetűzésnek, amelyben senki sem sérült meg, egy rendőrségi kommandó beavatkozása vetett véget.

Az incidens kiprovokálóit felelősségre vonjuk. Nem fogjuk tűrni az ilyen viselkedést."

- írta a Twitteren a belügyminiszter.

A Balková településen működő táborban a cseh hatóságok azokat a külföldieket tartják felügyelet alatt, akik a hivatalos kitoloncolási döntésre várnak. A tábor befogadóképessége 200 fő, s jelenleg 56 külföldi személy lakik benne. Csehországban még további két ilyen jellegű tábor van, amelyekben kéttucatnyi külföldit helyeztek el.

Katerina Rendlová szerint a táborokban legutóbb két éve került sor olyan rendbontásokra, amelyeket a rendőrségnek kellett megoldania. 

888.hu