Mindenkit meglepett a magyar gazdasági növekedés

2017.05.16

Rendkívül kedvező a gazdaság egészének első negyedévi növekedése, ami elsősorban az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor teljesítményének eredménye - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb GDP-adatokat értékelve.

A KSH jelentése szerint 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, és a szaktárca szerint egész évben 4 százalék fölött teljesíthet a magyar gazdaság, ami egybevág a tervekkel. Egyetlen makrogazdasági elemző vagy bank sem számított ekkora növekedésre - jelezte Varga Mihály. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kedvező eredmények hatására a hitelminősítők és a nemzetközi szervezetek is felülvizsgálják a magyar gazdaságra vonatkozó adataikat.

A növekedést alapvetően meghatározta, hogy az ipar teljesítménye 7,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben, az építőipar pedig csaknem 25 százalékkal nőtt, miután a hazai és uniós források egy része most jutott el az ágazatba. A tárcavezető szerint az építőiparban további növekedés várható, a hazai és uniós források felhasználása, a csok térnyerése látszik az építési engedélyek kiadásán, és mindez még tovább fogja húzni az ágazatot. Megjegyezte, hogy legutóbb három évvel ezelőtt nőtt ilyen mértékben a gazdasági teljesítmény, s kiemelte, a magyar gazdaság jó pályán van, növekedését nem eladósodás vagy hitelfelvétel táplálja, az idei évre tervezett hiánycél tartható, az államadósság pedig a korábbi évek szintje alá kerülhet. A miniszter nem számít idén adócsökkentésre, mondván, amit a kormány megtehetett ez ügyben, azt megtette. A 2018-as költségvetéshez is beadták már az adócsökkentési javaslatokat, ezek elfogadásra várnak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a tavalyi évzárást követő gazdasági felpattanás még az elemzői várakozásokat is komolyan felülmúlta, valószínűleg az ipar erősödése és annak exportra gyakorolt hatása okozhatta a meglepetést. Ezek fényében, az elemzők által készített növekedési prognózisok is javításra szorulnak majd.

MTI