Nem lesz balos népszavazási dömping

2017.04.21

Hiába kezdeményeznek dömpingszerűen országos népszavazásokat számos témában az ellenzéki pártok, civilek, ezekre a referendumokra - ha a törvényi követelménynek meg is felelnek - csak a jövő tavaszi országgyűlési választás után van esély. A népszavazási törvény módosítására is már csak az új parlament vállalkozhat.

Egy most benyújtandó népszavazási kérdés csak egészen extrém esetben juthatna el a voksolásig a következő országgyűlési választást megelőzően - mondta el lapunknak Gulyás Gergely, akit az elmúlt hetek kezdeményezései kapcsán kérdeztünk.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette: ha a határidőkön belül jogosítványaiknak csak a felét kihasználják azok az alkotmányos intézmények, amelyeknek szerepük van a népszavazás kiírásának a folyamatában - például az alkotmánybíróság, az Országgyűlés -, akkor a választások előtt országos népszavazást már nem lehet megtartani. Itt kell megjegyezni, hogy a parlamenti választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra nem tűzhető ki országos népszavazás.


A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) idén, április 18-ig hatvan országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be - például a CEU, Paks II vagy a kormányfői poszt betölthetőségének korlátozása tárgyában -, de eddig, formai vagy törvényességi okokra hivatkozva, egyetlenegy kérdést sem hitelesített a testület.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szerinte a népszavazás intézményével kapcsolatban az elmúlt hetekben felmerült problémák orvoslására a jövő évi országgyűlési választás előtti kevesebb mint egy év nem a legalkalmasabb idő. A népszavazási kezdeményezéshez szükséges egyedi aláírásminták hitelességét érintő kételyek kapcsán úgy gondolja, a szignók egyenkénti ellenőrzésére valószínűleg nincs százszázalékosan hatékony megoldás.

Ráadásul a gyakorlat sem teszi ezt indokolttá, ha a szükségesnél jóval több aláírást összegyűjtenek egy referendum kezdeményezői. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) által felvetett kérdések, témák fontosak, de akut problémát nem jelentenek, ezért a következő Országgyűlésre fog hárulni a rendszer megváltoztatása - jegyezte meg, hozzátéve: a népszavazási szabályok nem a kétharmados, hanem a feles törvények közé tartoznak.

A népszavazási törvény módosítására két hete tett javaslatot Pálffy Ilona, az NVI elnöke és Patyi András, az NVB elnöke. Az NVI vezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a közelmúlt népszavazási eljárásai során több probléma is kiderült.

Pálffy Ilona szerint indokolt lenne tisztázni a köztársasági elnök és a miniszterelnök, mint népszavazást kezdeményezők jogosítványait, a kampányköltés szabályait, és szükséges lenne lerövidíteni a népszavazási kérdések hitelesítésénél a 90 napos kúriai jogorvoslati határidőt. Megjegyezte: jó lenne, ha a népszavazási törvény helyi népszavazási részét összhangba hoznák az országossal.

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.