Németország legnagyobb problémája: két laktanyából is náci emléktárgyak kerültek elő, ezért mindet átvizsgálják

2017.05.07

Minden németországi laktanyába nyomozókat küldenek, miután a közelmúltban két laktanyából is náci emléktárgyak kerültek elő. A vizsgálatot a német hadsereg, a Bundeswehr vezetése rendelte el.

A vizsgálat során minden laktanyát át fognak kutatni, a Wehrmachthoz kötődő tárgyakat fognak keresni. A mostani vizsgálatot nem sokkal azután rendelték el, hogy kitört az elmúlt évek legkomolyabb botránya a német hadseregnél: áprilisban letartóztattak egy katonát, aki szélsőjobboldali csoportokkal állt kapcsolatban, és aki vezető német politikusok ellen tervezhetett merényletet, úgy, hogy szíriai menedékkérőnek adta ki közben magát.

A közelmúltban két laktanyából is kerültek elő náci korszakból származó tárgyal: sisakok, pisztolyok, fotók Wehrmacht katonákról kiállítva. Az egyik érintett laktanya Donaueschingenben van, a védelmi minisztérium szerint itt nem találtak olyan tárgyakat, melyek tiltottak a jelenlegi német törvények szerint, azaz nem volt rajtuk például horogkereszt. Ugyanakkor a védelmi miniszter jelezte, hogy így se fogják tolerálni, hogy a Wehrmacht tisztelete megjelenjen a hadseregben.

Ursula von der Leyen szerint nem izolált esetekről van szó, és szerinte a bajtársi szellemiség miatt az előljárók hajlamosak a másik irányba fordítani a fejüket. A védelmi miniszternek később bocsánatot kellett kérnie a megütött hangneme miatt, miután többen azzal vádolták, hogy az egész hadsereget becsmérelte. (BBC)