Nógrádi: újabb menekülthullám is megindulhat

2017.04.07

A biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai légitámadással új szakaszába lépett a szíriai háború, az amerikai beavatkozás módosította az erőviszonyokat.

Nógrádi György az amerikai rakétatámadás kapcsán emlékeztetett, hogy ez volt az első közvetlen részvétel az Asszad elleni háborúban az USA részéről. Nincs ugyanakkor bizonyítva, hogy a vegyifegyver-támadást a szíriai vezetés rendelte el, de a Nyugat és az ellenzék abból indul ki, hogy ez egyértelmű. Washington a beavatkozással lényegesen módosította a szíriai erőviszonyokat - mondta Nógrádi az M1-nek nyilatkozva.

Nógrádi György


Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A szakértő elmondta, hogy a légicsapás előtt a németeket nem értesítették az amerikaiak, holott az amerikai elnök és a német kancellár néhány nappal ezelőtt Szíriáról is konzultált. Az oroszoknak viszont előre jelezték a támadást, úgyhogy az nem ellenük irányul. Moszkva ennek ellenére azonnal kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Nógrádi szerint a Szíria elleni légicsapás "egy rendkívül konkrét üzenet" Észak-Koreának is. Phenjan ugyanakkor atomhatalom, megtámadása sokkal nehezebb.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesznek-e további csapások amerikai részről. A törökök viszont "nyilván véletlenül" éppen most intéztek légitámadást az Irakban lévő kurdok ellen, így rendkívül komoly térségi válság alakult ki - fűzte hozzá a szakértő.

Nógrádi György úgy véli, hogy ezeknek a bombatámadásoknak lehet olyan hatása, hogy alapvető fordulat következik be a szíriai helyzetben.

Lehet egy olyan következmény, hogy újabb menekülthullám indul meg Szíriából, tehát az első órák után vagyunk, a jelentések nyilvánvalóan azt mutatják, hogy a háborúnak és a válságnak egy új szakasza kezdődött el"

- jelentette ki Nógrádi.

https://888.hu/article-nogradi-ujabb-menekulthullam-is-megindulhat