Orbán kemény és világos beszédéről ír a német sajtó

2017.04.01

Németország két legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild és a Welt is terjedelmes cikket szentelt az Európai Néppárt máltai kongresszusának, melyen Orbán Viktor is beszédet mondott.

A Ripost beszámolója szerint a Bild hosszason foglalkozik a magyar miniszterelnök beszédével, míg az Angela Merkel és a Jean-Claude Juncker által elmondottakról csak az írás második felében esik szó. A német lap Orbán kapcsán kiemelte, hogy tíz perces előadásában angolul, világosan és nyomatékosan beszélt.

Orbán, a közép-európai nemzetek szóvivője

A Bild megjegyzi, hogy Orbán Viktor a kemény beszédében erősen kritizálta az európai bevándorláspolitikát, és leszögezte, hogy azonnali változásokra van szükség, ha továbbra is azt akarjuk, hogy Európa a világ legjobb helye maradjon. A lap szerint a következő mondatok voltak a legfajsúlyosabbak:

  • A migráció a terrorizmus trójai falova
  • A migráció nem jelent megoldást a munkaerőpiaci problémáinkra
  • A migráció egyre inkább a civilszervezetek üzleti modelljévé válik
  • A migrációval egy egyértelmű antiszemita potenciált hoztunk Európa nyakára
  • A migráció azt mutatja, hogy az újonnan érkezettek szívesebben élnek egy párhuzamos társadalomban, mintsem hogy beilleszkedjenek a már meglévő európai társadalomba

Orbán Viktor az Európai Néppárt kongresszusán

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a beszédében többek között arra is felhívta az Európai Néppárt kongresszusának figyelmét, hogy ha hagyjuk, hogy így haladjanak tovább a dolgok, akkor még a mi generációnknak szembesülnie kell egy domináns muszlim jelenléttel. A Bild az írásban azt is megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök beszédét "hangos és hosszú taps" követte.

A Welt a Bilddel ellentétben Angela Merkel beszédét helyezi előtérbe. Véleményük szerint az egyik legfontosabb gesztus a német kancellár részéről az volt, hogy a komoly nézeteltérések ellenére köszönetet mondott Törökországnak, amiért feltartóztatnak közel 3 millió olyan migránst, akik Európába jönnének. Merkel ugyan elismerte, hogy a migrációs válság során hibát követett el az Európai Unió, azonban továbbra is jó döntésnek tartja, hogy Németország befogadta ezeket az embereket.

A Welt Orbán Viktor beszéde kapcsán azt írja, hogy a magyar miniszterelnök kiállt a közép-európai országok érdekeiért, és azonnali változásokat sürgetett. Orbán azon mondatáról, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova, a német napilap megemlítette, hogy a szír polgárháború miatt ötmillió ember hagyta el hazáját, és 2016 októberéig 900 ezer szír érkezett a kontinensünkre.

888.hu 

 https://888.hu/article-orban-kemeny-es-vilagos-beszederol-irnak-a-nemet-lapok