ORBÁN VIKTOR: A SOROS-BIRODALOM BELEÁLLT A MIGRÁNSOK TÁMOGATÁSÁBA

2017.04.18

ÖSSZECSAPÁS LESZ AZ EU-BANGabay DorkaA magukat civilnek nevező szervezetek olyan Európát képzelnek el, amelyben részleges lakosságcsere történik, idegen népelemeket engednek be. Soros György hálózata azért dühös Magyarországra, mert megállította a migránsáradatot - fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök leszögezte: a kormány nem zárja be Soros egyetemét. Ahogy fogalmazott, a liszt azért dőlt ki, mert a Soros-féle birodalom beleállt a migránsok támogatásába.

Ma egy kampányfőpróba zajlik Magyarországon, ez kavarta fel az állóvizet és töltötte meg ricsajjal a nagyhetet - mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint érthető, hogy Soros György nemzetközi és hazai hálózata tiltakozik, mivel az megfizeti az embereit.

- Annak megértése azonban még előttük áll, miért van az, hogy magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy Soros György megtarthassa a privilégiumait - vetette fel a kormányfő, aki szimpla hazugságnak nevezte, hogy a kormány bezárna egy egyetemet. Úgy értékelt, egy demokratikus kultúrához méltó, megegyezni akaró és biztonságot nyújtó ­pozíciót vettek fel, és nem ütöttek meg ellenséges hangot. A tiltakozásokat egy nagyobb konfliktus "mellékhadszíntereként" jellemezte, az igazi sorsdöntő konfliktust pedig abban látja, hogy milyen népesség lakja Európát a jövőben.

- A magukat civilnek nevező, de valójában nem kormányzati szervezeteknek mondott nemzetközi hálózatok hazai fiókintézményei egy olyan Európát képzelnek el, amelyben részleges lakosságcsere történik, idegen népelemeket engednek be a világ más részeiből. Ők úgy képzelik, azt hiszem, hogy majd jól össze fogunk keveredni egymással, és ebből egy új minőség jön létre - fejtette ki, jelezve: szerinte Soros György hálózata azért dühös Magyarországra, mert megállította a migránsáradatot, amelyről ők már papíron bebizonyították, hogy úgysem lehet megállítani.

Orbán Viktor beszél arról is, hogy az EU júniusig le akarja zárni a vitát, el akarja fogadtatni a kötelező bevándorlási szabályokat.

- Néhányan ellenállunk - mondta, példaként hozva a visegrádi négyeket és Romániát. A kormányfő szerint egy döntő összecsapás készülődik: április végén az EP-ben lesz téma Magyarország, az azt követő két uniós kormányfői csúcson pedig dűlőre akarják vinni a betelepítést.

- Ez a küzdelem a következő két-három hónap fő eseménye, szerintem ezzel függ össze, hogy éppen most forrósodott fel a hangulat Magyarországon - vetette fel.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a rendszerváltásnak voltak Soros Györgyhöz köthető hasznos momentumai, így szerinte még azzal is együtt lehetne élni, hogy létezik a Soros-egyetem, amely liberális aktivistákat képez ki a délszláv és a közép-európai térség politikai élete számára.

- A liszt azért dőlt ki, mert a Soros-féle birodalom beleállt a migránsok támogatásába - magyarázta a miniszterelnök, aki szerint itt a magyar emberek biztonságáról van szó, és itt nincs pardon.

A közösségi oldalán reagált a miniszterelnök interjújára az ELTE jogi karának volt dékánja, Király Miklós egyetemi tanár, aki Mádl Ferenc köztársasági elnök mellett tanácsadóként dolgozott. Azt írta: nem Soros György privilégiu­maiért álltak ki, hanem a CEU-n zajló oktatás, kutatás értékeinek megőrzése, az ott tanítók és hallgatók érdekei mellett. Szerinte a törvénymódosítás arra utal, hogy az oktatás minősége nem számít, ezért az egész szféra érzi veszélyeztetve magát.

Hozzátette: a lépés illeszkedik az egyetemek autonómiacsorbításának folyamatába.

A CSEHEK NEM FOGADNAK BE TÖBB MENEKÜLTET

Csehországnak nem áll szándékában menekülteket befogadni a menedékkérők áttelepítését célzó uniós kvóták szerint - jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Pravo című prágai napilapnak. Mint fogalmazott: a mintegy 1600-ból 12 menekültet fogadtak be, ugyanis a többiek nemzetbiztonsági átvilágítása azt mutatta, hogy közülük senkit sem szabad Csehországba áttelepíteni. Chovanec kitért arra, hogy az EU már ősszel elindíthatja a "büntetőintézkedések bevezetését célzó eljárást" Csehországgal szemben, de még a szankciók fenyegetése mellett sem szabad beleegyezni a menedékkérők felvételébe. (MTI)

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...