Orbán Viktor még több gyermeket akar

2017.05.19

Ambiciózus célt tűzött ki a népességfogyás ellen Orbán Viktor miniszterelnök: szeretné elérni, hogy 2030-ban már annyi gyerek szülessen, amivel már gyarapodni fog a magyar.

- A héten családpolitikai ülést tartott a kormány, ahol azt a célt jelöltük ki, hogy 2030-ra a jelenlegi 1,4 helyett átlagosan 2,1 gyereket vállaljanak a párok - mondta Orbán Viktor, aki szerint ehhez magukat biztonságban érző családokra van szükség. A 70 százalékos születésszám-növekedés azonban borzasztó nehéz lesz, mivel utoljára ilyen termékenységi számokat közel negyven évvel ezelőtt, 1978-ban produkáltak a párok.

Orbán a tervekről részleteket egyelőre nem árult el. - Sok kormányzati intézkedést kell meghozni, egyebek mellett családtámogatási és otthonteremtési lépéseket, a munkavállalást könnyíteni kell, és az oktatási rendszert is át kell alakítani - fogalmazott Orbán.

Az év elején 9,8 millióra csökkent az ország népessége, vagyis az 1980-tól a bevándorlási többlet ellenére is 900 ezerrel lettünk kevesebben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az eddigi intézkedések, mint például családi adókedvezmény, majd a gyed extra bevezetése csak egy picit vitte feljebb a termékenységi rátát: a 2011-es mélypontot jelentő 1,23-ról 1,49-re. A tavaly bevezetett otthonteremtési támogatás hatása pedig csak a következő években mutatkozhat meg. Ha nem sikerül radikális javulást elérni, akkor 2060-ra 7,9 millióra csökkenhet a lakosság a Népességtudományi Kutatóintézet szerint.

BLIKK.HU