Őrizetbe vették Gulyás Mártont - Társai tüntetést szerveznek

2017.04.11

Gulyás Márton anarchista aktivistát csoportosan elkövetett garázdaság miatt hétfő éjszaka őrizetbe vette a rendőrség a Sándor-palotánál, miután társaival össze akarta festékezni az épületet. Társai most a kiszabadításáért tüntetnek. Megszületett tehát az anarchoballib oldal Budaházy Györgye, készülhetnek a Szabadságot Gulyásnak! pólók...

Hétfőn este azután kezdtek tüntetni néhány tucatnyian a Sándor-palotánál, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a felsőoktatási törvény módosítását. Egy grúz aktivista, bizonyos Maria Koosh, aki részt vett a "spontán" tüntetésen, a 444.hu-nak így elevenítette föl a történteket: a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött kis műanyag palackot. Pár tüntetőnek az volt a terve, hogy megdobják velük a palotát, de nem sikerült eldobniuk az épületig, így csak a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt sikerült lefröcskölniük. A rendőrök az akció közben elkapták és előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét (Gulyás Mártont), Koosh barátját pedig, aki szintén eldobott egy festékes palackot, a tüntetés után, a nő lakásáról vitték el.

A Facebookon kedd délután fél hatra tüntetést hirdettek a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületéhez, tiltakozásul Gulyás 72 órás őrizetbe vétele ellen. A csoport falán azt írták: Gulyás "csupán" narancssárgára akarta festeni a Sándor-palotát, hogy így tiltakozzon a "CEU működését ellehetetlenítő törvény" aláírása ellen. A szervezők így buzdították a Gulyás mellett kiálló tüntetőket:

mutassuk meg, hogy politikai vélemény nyilvánításért még Orbán Viktor Magyarországán sem tartóztathatnak le senkit. Ne hagyjuk, hogy Áder után az ügyészség is Orbán bábjává váljon!

Hogy egy épület megrongálása, rendőrök festékes patronokkal való megtámadása mitől férne bele a vélemény-nyilvánítás szabadságába, teljes rejtély...

Gulyás Mártont elvezetik a Sándor-palota elől hétfő éjszaka; Fotó: Index/Huszti István

EGY BALHÉS ANARCHISTA

Gulyás Mártonnak nem ez volt az első gerillaakciója. A Fővárosi Törvényszék idén januárban garázdaság miatt ítélte el őt, amiért tavaly leszerelte a Nemzeti Választási Bizottság épületéről a névtáblát. Gulyást közveszélyes garázdának minősítette a bíróság. Mint a PestiSrácok.hu megírta, 2015-ben ugyancsak ő szervezte a Velencei Biennálé magyar pavilonjának blokádját. Gulyásék a magyar kormány kerítésépítése és a migránsokkal kapcsolatos kampánya ellen tiltakoztak, NATO-szögesdróttal és a Fidesz-kormány plakátjaival vették körbe és zárták el az épületet, de az olasz rendőrség végül leszedette és elkobozta a szögesdrótot. Gulyás Márton korábban a Lázár János elleni tüntetések vezéralakja is volt, de a PestiSrácok.hu azt is kiderítette, hogy a Gulyás Márton-féle ellenzéki kör az internetadó elleni tüntetés szervezői között is feltűnt. Február végén egy internetes bejegyzésével kavart vihart, amelyből kiderül: ha rajta múlna, munkatáborba küldené a "NER-bűnözőket"

 Facebook

Pestisracok.hu