Ostobaság lenne a 13. havi nyugdíj bevezetése

2017.05.22

Magyarország - Ostobaságnak tartja a 13. havi nyugdíjat Simonovits András nyugdíjszakértő. A szakember úgy véli, a juttatást 10 éven belül el kellene venni, helyette inkább egyszeri vagy kétszeri korrekciót kellene alkalmazni a legkisebb nyugdíjaknál.

- Nem is értem, hogyan merik bedobni. Felelőtlen dolog - kezdte a 24.hu-nak adott interjúját Simonovits. - Tíz év múlva viharos gyorsasággal fog felborulni a nyugdíjkassza egyensúlya. Akkor hogyan vállalhatnánk be, hogy most kiadunk pluszpénzeket? Aztán majd azt mondjuk, bocsi, elfogyott a pénz, ezért visszavesszük a juttatást? Rosszabb visszavenni valamit, mint meg sem adni - magyarázta a szakértő, aki szerint fedezet sem lenne a 13. havi nyugdíjra.

- A kormány 27 százalékról 22 százalékra csökkentette a szociális hozzájárulási adót (szocho), és ígérete szerint jövőre is csökkenti azt 2,5, utána pedig 2 százalékponttal. Mivel a szocho a nyugdíjkassza egyik fő bevételi forrása, már idén hatalmas lyuk keletkezik a nyugdíjak fedezeténél. Nem beszélve arról, hogy az egy számjegyű személyi jövedelemadó terve is további költségeket jelent - fejtette ki Simonovits.

Svájci indexálás

- Ez csak annyiban jobb, mint a 13. havi nyugdíj, hogy lassabban érezteti a hatását. Viszont annyival rosszabb, hogy utólag nem lehet semlegesíteni, visszavonni - árulta el a hírportálnak Simonovits.

A minimálnyugdíjak megduplázása
A szakember úgy véli, hogy duplázás helyett elég lenne először 20 százalékkal megemelni a nyugdíjakat. Bár a duplázás kevesebb mint egy milliárdból kijönne, ma szinte minden szociális juttatás összege a nyugdíjminimumhoz kötött, így azokkal is kellene csinálni valamit, ami már nem jönne ki egymilliárdból.

Százezer forint alatti nyugdíjak rendezése
- Olyat nem lehet, hogy akinek 98 ezer forint a nyugdíja, annak adnak kétezer forintot, a 94 ezresnek meg hatezret, és így tovább. Bár a 100 ezer egy szép kerek, könnyen megjegyezhető szám, pont azt sugallja, hogy nincsenek mögötte számítások - mondta Simonovits, aki szerint az Angliában és Svédországban alkalmazott nyugdíjjóváírás lehet jó modell. E szerint minden korrekció fokozatos lenne. Minél nagyobb lenne a munkanyugdíj, annál kevesebb pluszt kapnának alkalmi rendezés címén az idősek.

Előrehozott nyugdíj

Botka egyetlen ötlete, amit a szakértő is üdvözölt. A terv szerint 62 év alatt mindenkinek biztosítanák az előrehozott, de csökkentett nyugdíjat. A rugalmas nyugdíjba vonulás Magyarországon kívül egyébként mindenhol elérhető.

A nyugdíjszakértő a Jobbik javaslatatit is kommentálta a 24.hu-nak. A jobboldali párt egyik ígérete, hogyha kormányra jutnak, az alacsony nyugdíjak nagyobb mértékben fognak növekedni, mint a magas, illetve luxusnyugdíjak.

- Nemigen lehet az alacsony nyugdíjakat úgy növelni, hogy a magasakat nem csökkentjük. Ha például az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező 10, a magasabb juttatást kapó 1 százalékos emelést kapna, egy idő után beállna az egységes nyugdíj. Az alacsonyabb nyugdíjak egyszeri vagy kétszeri változtatása jobb megoldás lenne - mondta Simonovits, aki a Jobbik javaslatai között is talált működőképes ötletet. A párt más nyugdíjszámítási módszert vezetne be különböző területeken, például az egészségügyben és a szociális munkásoknál. Az ott dolgozók így magasabb ellátásra lennének jogosultak, ami Simonovits szerint beleférne a rendszerbe.

- Lehet csinálni olyan országot, ahol a nyugdíjrendszer egyre bőségesebb. Csak számítsunk rá, hogy közben minden más elpusztul, és a még maradó aktívak is a külföld felé veszik majd az irányt. Így még kevesebb fedezet lesz majd a nyugdíjakra - summázta a 24.hu-nak adott interjújában Simonovits András.

A szakértő javaslatai:

- A munkaadói járulékcsökkentést (szocho) megállítása

- A progresszív személyi jövedelemadó újbóli bevezetése 5, 15 és 25 százalékos kulcsokkal

- Egyszeri vagy kétszeri korrekció alkalmazása a legkisebb nyugdíjaknál.

- Rugalmas nyugdíjkorhatár bevezetése, a nők 40 éves kedvezményének kiiktatása

- A járulék/nyugdíjplafon visszahozása

Blikk.hu