Robbanás rázta meg a szentpétervári metrót

2017.04.03

Terrorcselekménynek minősítette a detonációt az orosz Nyomozó Bizottság - A robbanásnak kilenc halottja van, ötvenen megsérültek

MH - 2017.04.03. 14:12

Robbanás történt a szentpétervári metró két különböző állomásán hétfőn, az első adatok szerint tízen meghaltak, többen megsérültek - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A detonációban tizennégyen vesztették életüket. A gazeta.ru rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, terrortámadásra gyanakszanak. Meg nem nevezett források szerint a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel.

A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

"Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia" - mondta.

Orosz főügyész: terrortámadás történt, repeszbomba robbant

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője hétfő délután a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

Trump: Szörnyűséges dolog
Donald Trump amerikai elnök "szörnyűséges dolognak" nevezte a robbantást. "A világon mindenütt ez történik, szörnyűséges dolog", mondta a szentpétervári tragédia kapcsán, ugyanakkor a továbbiakban nem kívánta kívánta kommentálni a történteket.

"Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk" - mondta. Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.
Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak.

Nem tudni magyar sérültről
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak - mondta a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután.
Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz". Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.
A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

"Jelenleg a szentpétervári ügyészség egy csoportja, Szergej Litvinyenkónak, a város főügyészének a vezetésével dolgozik a helyszínen. Még korai lenne bármilyen következtetést levonni" - mondta az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszandr Kurennoj, majd hozzátette: a történtek minden aspektusát vizsgálják, a helyszínen a nyomozó hatóságok mellett a titkosszolgálatok szakértői is jelen vannak.
Közben az orosz terrorellenes bizottság közölte, a korábbi jelentésekkel ellentétben nem tíz, hanem kilenc ember vesztette életét a detonációban.

A gazeta.ru rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy terrortámadásra gyanakszanak. A Russia Today szerint a robbantásnak legalább húsz sérültje van, többen gyerekekről is írnak, más források legalább ötven sérültet emlegetnek. A robbanás a Szennaja Ploscsagy és Tyehnologicseszkij Insztyitut állomások között történhetett.

Áder János és a KKM részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak
Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbanás miatt.
A Köztársasági Elnöki Hivatal által közzétett hétfői levelében Áder János azt írta, a tragédia kapcsán az egész magyar nép nevében őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki Vlagyimir Putyinnak és az Oroszországi Föderáció polgárainak.
"Szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható az államfő levelében.
A külügyi tárca is közleményt adott ki, amelyben a leghatározottabban elítéli a szentpétervári támadást. A kommüniké, amelyet Menczer Tamás jegyez, leszögezi: "felfoghatatlan és elfogadhatatlan a barbár támadás", amelynek során a metróban békésen közlekedő, menekülni képtelen embereket gyilkoltak és sebesítettek meg. Bármivel is próbálják, a terror, az öldöklés semmivel sem igazolható - teszi hozzá Menczer, kiemelve: Magyarország együttérez azokkal, akik elveszítették szerettüket, a sérülteknek pedig testi és lelki felépülést kíván.

Az incidens okát hivatalosan nem közölték. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót korábban ki is ürítették.

A televízió szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint a Szennaja Ploscsagy metrómegállóhoz több tűzoltóautó érkezett. A rendőrség és a terrorellenes alakulatok vizsgálják a metrót, a helyszínre bombaszakértők is érkeztek. A szentpétervári metrót teljes egészében lezárták.

Az Interfax szerint a robbanás 2-300 grammnyi trotil erejének felelt meg. A Sun információi szerint a házilag készített robbanóeszköz repeszbomba lehetett.

A szentpétervári RBC értesülései szerint egy szemtanú SMS-ben azt írta egy barátjának a helyszínről, hogy egy táskába rejtett bomba robbant a metróban, nem öngyilkos merényletről van szó. "Felszállt egy pasi, a kocsiban hagyta a táskáját, mielőtt leszállt, az robbant fel. Csak egy metrókocsi" - írta.

Egy második pokolgépet is találtak

A Telegraph biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy egyetlen robbantás történt, nem pedig kettő (ahogy a kezdeti hírek szóltak), de a biztonsági erők egy újabb bombára bukkantak az egyik állomáson, ez nem robbant fel. A tűzszerészek a szerkezet hatástalanításán dolgoznak.

A metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt
A metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt, akinek köze lehet a robbanáshoz - jelentette az Interfax orosz hírügynökség az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva.
"A metró kamerái rögzítették a robbanás feltételezett szervezőjét" - mondta az illetékes.
Meg nem erősített jelentések szerint a metrószerelvény egyik kocsijában egy bőröndben hagytak robbanószerkezetet.

Az emberek megégtek, pánik tört ki

A Sunnak nyilatkozó egyik szemtanú éppen lefelé tartott a mozgólépcsőn, amikor bekövetkezett a robbanás, elmondása szerint a mozgólépcsőket azonnal leállították, és kiürítették az állomásokat. Egy másik szemtanú beszámolója szerint a barátnője a robbanással szomszédos metrókocsiban utazott, több megcsonkított testet látott menekülés közben.

"Sötét volt, de a vért lehetett látni"

Egy másik szemtanú elmondása szerint a robbanás időpontjában nagy tömeg volt a metrón, ő a robbanással szomszédos kocsiban utazott. Egy mennydörgésszerű robajra lett figyelmes, mielőtt füst árasztotta volna el az utazóteret. Az utasok a kocsi másik felébe tömörültek, volt, aki elájult. A metró nem állt meg a robbanás pillanatában, elment a következő megállóig, az a kocsi, ahol robbantottak, beszámolója szerint "megsemmisült, kirobbantak az ablakai, nem égtek benne a fények, csak a vért láttuk".

Nógrádi: Az elkövetők gyorsan el is hagyhatták az országot
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ha profik felelősek a szentpétervári metróban történt robbanásért, nyilván számoltak azzal, miként hagyhatják el minél gyorsabban az országot.
A szakértőt az M1 aktuális csatornán hétfő délután azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn robbanás volt a szentpétervári metróban. Az eddig adatok szerint kilenc ember meghalt, és számos sebesült is van. Az orosz főügyészség szóvivője terrortámadásnak minősítette a történteket.
Nógrádi György azt mondta: Szentpétervár a második legnagyobb orosz város, 5 millió lakossal. Rendkívül közel van a határhoz, így onnan szárazföldi, légi és vízi úton is rövid idő alatt el lehet hagyni az országot.
A szakértő szerint a támadás összefügghet azzal, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin a fehérorosz elnökkel tárgyalt Szentpéterváron. Megjegyezte: az utóbbi időben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet azzal "szórakozik", hogy repülőterekre is be tudják vinni a robbanóanyagot.
Ha kiderül kik voltak az elkövetők, az oroszok hajtóvadászatot indítanak, bárhová utánuk mennek - akár skandináv vagy balti államokba is -, és "le fognak velük számolni" - hangsúlyozta Nógrádi György.

További merényletektől tartanak

A terrorelhárítás nem zárja ki a további robbantások veszélyét. Moszkvában a metróhálózatban a szentpétervári események hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. A metrótársaság szóvivője is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, első nyilatkozatában ő sem zárta ki a terrorcselekményt. A szentpétervári repülőtéren megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az evakuálás befejeződött, mindenkit kórházba szállítottak

Magyar idő szerint 14.45-re a metrót kiürítették, az evakuálás befejeződött, az áldozatok és a sérültek pontos számáról még nem érkeztek információk. A robbanás összes sérültjét kórházba szállították, Elena Mikhina, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint legalább huszonöten sebesültek meg, közöttük több gyerek is. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra szólította fel az EMERCOM segélyszervezet munkatársait és az egészségügyi minisztériumot, hogy minden elképzelhető eszközzel siessenek a bajba jutottak segítségére. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a helyszínen negyven mentőautó végezte a mentést.

Merkel is részvétet nyilvánított
Angela Merkel német kancellár megdöbbenésének adott hangot és részvétét fejezte ki a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metrón hétfőn történt robbantás miatt. "Minden jel arra utal, hogy egy gyáva merénylet történt" - fogalmazott Merkel az orosz elnöknek küldött táviratában. "Amennyiben ez beigazolódik, akkor olyan barbár cselekményről van szó, amelyet a legélesebben elítélek, s amelynek szervezőit fel kell kutatni és felelősségre kell vonni" - tette hozzá a kancellár. Merkel egyben részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak, a sebesülteknek pedig mielőbbi jobbulást kívánt.

Részvétnyilvánítások a világ minden tájáról

Vlagyimir Putyin részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Facebook-üzenetében támogatásáról biztosította Oroszországot, ahogy a német és brit kormányok szóvivője is. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is csatlakozott a részvétnyilvánítók sorához.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel hétfő este.

"Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén" - áll a levélben.
A kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról "ezekben a nehéz órákban".
"Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek" - zárta levelét Orbán Viktor.

Szimbolikus lehetett a helyszínválasztás

Az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában Anton Bendarzsevszkij Oroszország-szakértő azt mondta: sokak szerint azért időzítették hétfőre a robbantást, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a városban tárgyalt.
A támadásnak az lehetett az üzenete, hogy elindult a harc - tette hozzá.
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy másutt, például Moszkvában sokkal szigorúbb biztonsági intézkedések vannak a közlekedési helyszíneken, ezért Szentpéterváron egyszerűbb lehetett kivitelezni egy merényletet.
Horváth József biztonságpolitikai szakértő azt is kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin Szentpéterváron született, így az az "ő városa". Továbbá, az elkövetők azzal is üzentek, hogy tudva az orosz elnök látogatása miatt szigorúbbak a biztonsági intézkedések Szentpéterváron, még így is képesek végrehajtani egy merényletet. Emellett a szentpétervári helyszínválasztást indokolhatja Horváth József szerint az is, hogy közel van a balti államokhoz, a menekülési útvonalak is egyszerűbbek, mint Moszkvából.
Anton Bendarzsevszkij Oroszország-szakértő azt mondta: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet is háborút hirdetett Oroszország ellen. Az egykori csecsen terrorszervezetek gyengülése összefügg azzal is, hogy többen kimentek Szíriába, Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Az Oroszország-szakértő azt mondta: kétezer és hétezer közé tehető azok száma, akik Oroszországból az Iszlám Államhoz csatlakoztak.
Azzal is számolni kell, hogy ők visszatérnek Oroszországba - emelte ki.
Horváth József azt is elmondta, hogy a külföldön lévők mellett Oroszországon belül is körülbelül tízezer olyan szélsőséges van, akiket az orosz titkosszolgálat ellenőrzés alatt tart.

Több halott, iszlamista gyanúsított

A Fontanka elnevezésű szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint 14-re nőtt a Szentpéterváron elkövetett metrórobbantás halálos áldozatainak száma.

A Fontanka hírportál úgy tudja, hogy a szentpétervári rendőrség a bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon és a város más forgalmas pontjain szigorított ellenőrzésnek veti alá a "nem szláv külsejű" személyeket. A Fontanka magyarázatul hozzáfűzte, hogy az egyik, a merénylettel összefüggésbe hozható személy - akinek képét a metró biztonsági kamerája rögzítette -, jellegzetes muszlim öltözetet és szakállt viselt.
A helyszínelés és a hatóságok más biztonsági intézkedéseinek végeztével késő este újra teljes hosszában megnyitották a közlekedés előtt a szentpétervári metró három vonalát. Az öt vonalból további kettő egyelőre csak egyes szakaszokon járható a metróvállalat közleménye szerint. A helyszíni beszámolók szerint egyelőre nagyon kevesen vállalkoztak az utazásra.

Az Európai Unió is részvétét fejezte ki

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfői szentpétervári robbantás után.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek, és hangsúlyozta, semmi sem igazolhatja az ilyen barbár tetteket.
"Sajnos nem először szenvednek el hasonló tragédiát ennek a gyönyörű városnak a lakosai" - fogalmazott.
Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy az EU "a lehető leghatározottabban elítéli az erőszak minden formáját", és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.
Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt.
A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írva, hogy lesújtották a történtek, és részvétéről biztosította Oroszországot.
Robbantás történt hétfőn a szentpétervári metrón, a detonációban tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a történteket, de megjegyezte, hogy más lehetséges verziókat is mérlegel. Elkövetőként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

- See more at: https://magyarhirlap.hu/cikk/84351/Robbanas_razta_meg_a_szentpetervari_metrot#sthash.mK9rrmjO.dpuf