Rossz hír: nem enyhül a migrációs nyomás

2017.04.27

Már három bevándorló-útvonallal kell számolnia Európának a Földközi-tengeren. Az olasz partok mellett a görög szigeteken, és Spanyolországon keresztül is egyre többen próbálnak meg Európába jutni az M1 Híradójában elhangzottak szerint.

Olaszország az egyik legnépszerűbb útvonal a migránsok számára, ahogy arról már beszámoltunk, a tavalyi évben minimum 181436 migráns kelt át a Földközi-tengeren a mediterrán ország felé.

Emellett azonban az Égei-tenger is közkedvelt útvonal, a török partiőrség hajói teljesen megteltek, amikor mintegy ötven határsértőt fogtak el. A migránsokat az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében feltartóztatták, miután illegálisan próbáltak meg a görögországi Leszbosz szigetére jutni.

Az egyezmény jelenleg még hatályban van, azonban a Brüsszel és Ankara közti elmérgesedett diplomáciai viszony miatt kérdéses, hogy ez meddig marad így. Brüsszel ugyanis nem fizette ki a megállapodásban vállalt 3 milliárd eurós támogatás egészét, csupán annak egy részét utalta át Törökországnak. Ennek hatására Ankara bármikor felmondhatja a megállapodást.

Eközben nyugatabbra, a spanyol partokon sem csökken a migrációs nyomás, a térségben csaknem 90 marokkói származású migránst mentettek ki a tengerből helikopterek, repülőgépek és hajók segítségével.

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint a tavalyi évben több mint 700 ezer ember kapott menekültstátuszt, ez kétszerese az egy évvel korábbi számnak. Minden második migráns Szíriából, minden tizedik pedig Irakból vagy Afganisztánból származik.

888.hu