Simicska házi pártja: a pénzmosást is vizsgálni kell a letelepedési kötvényeknél

2017.05.02

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a pénzmosás, illetve az ügyvédi szabályok megtartásának vizsgálatát is fontosnak tartja a letelepedési kötvényekkel összefüggésben.

Lukács László György, a konstrukciót vizsgáló árnyékbizottság keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a kötvények jogi konstrukcióját elemezve arra jutottak, hogy az bonyolult és visszaélésekre ad lehetőséget.
Közölte: az átruházhatóság miatt vizsgálni kell a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának lehetőségét, így az ennek leleplezésre hivatott szervekhez fordulnak. Emellett megkeresik a Magyar Ügyvédi Kamarát is, hogy a részt vevő ügyvédi irodákról tájékozódjanak - tette hozzá az ellenzéki politikus.
Demeter Márta független országgyűlési képviselő az ülést követően botrányosnak ítélte, hogy a kötvényekről parlamenti képviselők dönthettek.
Sermer Ádám, a Liberálisok ifjúsági tagozatának elnöke pedig arról beszélt: az eljárási rend arra is lehetőséget ad, hogy valódi pénzmozgás nélkül lehessen kötvényhez jutni, azaz elég a megfelelő közvetítői díjakat megfizetni, de a 300 ezer euró "fizikailag meg sem mozdul".

MTI