Soros - A nemzetállamok felelősek a történelem szörnyűségeiért

2017.10.30

Soros György szerint a 20. századi szörnyűségekért a nemzetállamok a felelősek, ezért üdvözlendő minden, ami rombolja őket. A szakértő szerint a nyílt társadalom eszméje nem valósult meg, ehelyett párhuzamos társadalmak, a szegregáció, valamint a társadalmi, kulturális, gazdasági konfliktusok a jellemzőek.

A nyílt társadalom elmélete azt jelenti, hogy egy ideális társadalomban, egy ideális világban minden véleménynek meg kell jelennie, és akkor lehet működőképes, ha a kisebbségek és gondolatok egy vitatkozó, ám egymással együttműködő térben tudnak kiteljesedni - magyarázta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette azonban, hogy a valóság és a gyakorlat nagyon mást mutat.

Soros György kijelentésével kapcsolatban azt mondta: hálózata felismerte, hogy a bevándorlási nyomás valójában szolgálhatja a nyílt társadalom eszméjének megvalósítását. Ám a valóságban nem ezt látjuk, hanem épp ellenkezőleg: párhuzamos társadalmak, szegregáció, társadalmi, kulturális, gazdasági konfliktusok a jellemzőek - húzta alá a szakértő, kiemelve, hogy a kultúrák találkozásánál is ezt látjuk: nem működnek együtt, inkább a kultúrák harcának korát éljük.

Soros György elképzelése mögött ideológiai és gazdasági megközelítések is vannak; pénzügyi tevékenysége nem nemzetállamokhoz kötődik, sőt, azok inkább akadályozzák elképzeléseit. Soros sosem az egyedüli probléma, ő csupán az, aki megtestesíti a jelenséget, de emögött egy széles körben terjedő megközelítésről van szó - magyarázta Orbán Balázs.

A Jobbik elnöke egyik törökországi előadásán elmesélt egy történetet egy isztambuli cipőárusról, akinek a bazárjában ott lóg egy fénykép róla - írta a Bors. A cipőárus ugyanis úgy hitte, hogy Vona egy turáni vezető.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat, nem változtak érdemben az erőviszonyok - derült ki a Századvég legfrissebb pártpreferencia kutatásából. A választók 80 százaléka szerint a Fidesz-KDNP nyeri meg az áprilisi választást.

Vona Gábor, a Jobbik elnökének a vagyoni helyzete érdemben nem változott 2016-hoz képest, legalábbis ezt állítja. Tavaly vett egy legelőt, ami még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincsen semmilyen ingatlana és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele. Nagy kérdés, hogy valójában kinél is lakik. Zavaros ingatlanhelyzetét tehát...