Magyarország nem változtat a bevándorlási politikáján - Szijjártó Péter

2017.05.01

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és az illegális bevándorlást végre az EU is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje.

A miniszter ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, az Osztrák Néppárt alelnöke az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva élesen bírálta Orbán Viktort és a miniszterelnök európai politikáját. Szijjártó Péter a bővítési biztos kijelentéseire reagálva hangsúlyozta: Orbán Viktor az Európai Parlamentben és az Európai Néppárt csúcstalálkozóján is elmondta, hogy

Magyarország kész tárgyalni a vitás kérdésekről, ugyanakkor nem kér a lenéző brüsszeli megjegyzésekből."

Fotó: AFP


Elvárjuk a magyaroknak járó tiszteletet, és felhívjuk a brüsszeli bürokraták figyelmét, hogy amíg ők hazánkkal vannak elfoglalva, addig Magyarország védi az illegális bevándorlással szemben az Európai Unió határát - közölte a miniszter. Hozzátette,

Johannes Hahn állításaival ellentétben a magyar kormány Európa-párti, ahogy a magyar emberek is. Magyarország ugyanakkor az erős nemzetek Európájában érdekelt, és fenntartja magának a jogot, hogy elmondja a véleményét."

Az EU jelenleg reformokra szorul, ezt tagadni ostobaság - tudatta Szijjártó Péter. Kiemelte, az egyik legfontosabb lépés, hogy a meglévő, közösen elfogadott szabályokat be kell tartani. Ilyen szabály a külső határok védelme, Magyarország ennek eleget tesz, az országnak is köszönhető, hogy ma kevesebb illegális bevándorló érkezik Európába.

Magyarország nem változtat a bevándorlási politikáján, nem hagyja, hogy Brüsszel további jogköröket vonjon el a tagállamoktól, és ezzel a bizonytalanság felé lökje a kontinenst"

- közölte a miniszter, majd hozzátette: itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és (...) az illegális bevándorlást végre Brüsszel is a legfontosabb kihívásnak tekintse, és úgy is kezelje.