Soros Macedóniában megütheti a bokáját

2017.04.24

Közel sem mondható szokványosnak az, ami most az Egyesült Államokban zajlik a magyar származású milliárdos, George Soros macedóniai tevékenysége miatt.

Egy elismert konzervatív, kormányokat felügyelő szervezet, a Judicial Watch lépéseket tesz az amerikai külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztésekért Felelős Ügynöksége (USAID) ellen, ugyanis a szervezet közérdekű adatigénylésre - amely George Soros macedóniai érdekeltségeire, illetve a milliárdos pénzügyi transzferjeire vonatkozik - nem érkezett válasz.

Úgy tudni, a Judicial Watch be fogja perelni mind a külügyminisztériumot, mind pedig a kormányügynökséget, és azt fogják követelni, hogy adják ki, hozzák nyilvánosságra a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány, és a szintén a milliárdos érdekeltségébe tartozó macedóniai szervezetek szerződéseit.

Ugyanis erős a gyanú, hogy George Soros amerikai, az USAID-hoz is köthető alapokon keresztül befolyásolta a balkáni ország belpolitikáját. Sőt, az is előfordulhatott, hogy a milliárdos áll a macedón kormány bedöntése mögött.

A szervezet bírósági beadványa arra is kitér, hogy adják ki a macedóniai amerikai nagykövet, Jess Baily és a Soroshoz köthető szervezetek vezetői közötti beszélgetések szövegét.


Fotó: MTI Fotóbank

Az amerikai sajtó szerint, csak 2012 és 2016 között több millió dollárt utaltak ezeknek a szervezeteknek. Hozzáteszik, a Judicial Watch érdeklődése mellett már több lépést is tettek az ügy felderítése érdekében. Az egyik amerikai szenátor, Mike Lee már levelet is küldött Jess Baily-nek, melyben ezekre a felvetésekre vár választ.

Macedóniában egyébként nemrég alakult egy szervezet, az Állítsuk Meg Soros Tevékenységét, Stop Operation Soros (SOS) névre hallgat, és az a céljuk, hogy felhívják a polgárok figyelmét Soros György áldásosnak nem igazán mondható tevékenységére.