Sorosék jól fizettek az iskolaperekért is

2017.05.03

Olyan szervezet is kapott támogatást tavaly a Soros-alapítványtól, amely az antiszegregációs iskolapereket korábban sorra indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) "strómanjaként" működik. Igaz, az elnyert összeg csak töredéke annak, amit korábban a CFCF kapott. 

                                                                     EZ IS ÉRDEKELHETI:


A George Soros Nyílt Társadalom Alapítványa (Open Society Foundations, OSF) által támogatott hazai szervezetek közül most a Rosa Parks Alapítványnak néztünk utána. Az OSF által közzétett lista szerint az afroamerikai polgárjogi aktivistáról elnevezett alapítvány tavaly tizenötezer dollárt nyert el "a Losonci téri általános iskola deszegregációjára". A támogatási összeg - különösen az ismertebb Soros-szervezetekhez képest - nem magas, a körülmények miatt azonban felvetődik a kérdés, egyáltalán indokolt-e.
A Józsefváros szívében működő, "Losi"-nak becézett intézménybe járó mintegy ötszáz gyermek nagy része a környéken lakik, van köztük magyar, cigány, kínai, vietnami, sőt menekült is. Sokan tanulási nehézségekkel küzdenek, jó néhányan a sajátos nevelési igényű (SNI) kategóriába tartoznak. A Losi 2015-ben elnyerte a "minősített referenciaintézmény" címet, mint "a befogadó pedagógiai gyakorlat alkalmazásában mintaadó intézmény, a kompetenciaalapú nevelési, oktatási programot mintaadóan alkalmazó feladatellátási hely".
Az iskolában a már lapunkban is bemutatott Komplex Instrukciós Programot, vagyis a KIP-módszert alkalmazzák. A "hejőkeresztúri modell" már egyre több intézményben segíti a hátrányos helyzetű gyerekek oktatását, és kiváló eredményei miatt alapja lesz az országos Koala programnak is.


Visszatérve a Losihoz: nagysze­rűen szerepelnek a tanulók a sakk diákolimpiákon, a Bolyai matematika csapatversenyen, és évről évre antológiát adnak ki a gyerekek verseiből - összességében tehát nem mondható, hogy sürgős deszegregációra szorulna az iskola.
De mit tesz a Rosa Parks Alapítvány? Némi utánajárással az derül ki, hogy önmagában gyakorlatilag semmit, azon kívül, hogy továbbadja a pályázaton elnyert pénzt az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) Láthatatlan Tanoda programjára. Erről maga a CFCF elnöke, Ujlaky András beszélt tavaly novemberben a Beszélőnek.


Az interjúban Ujlaky elmondta, a Marx Károly Közgazdasági Egyetemre járt, majd a bankszektorban dolgozott. Elvégzett egy kéthetes kurzust a CEU-n, ahol megismerkedett többek között "Mohácsi Vicával" (Mohácsi Viktória egykori SZDSZ-es politikus és miniszteri biztos, akiről pár napja derült ki, hogy nem kap menedékjogot Kanadában, így visszatoloncolják hazánkba - a szerk.). "Vica" testvérével, Mohácsi Erzsébettel és másokkal hozták létre a CFCF-et. "A kezdéskor (Eleőd) Ádám is beletett tízezer dollárt, meg én is beletettem tízezer dollárt. Ez valójában rendkívül csekély összeg, és csak arra volt elég, hogy irodát béreljünk, vegyünk egy-két számítógépet, egy ideig finanszírozzunk egy szerény státust, és megtervezzük az első iskolai pert" - magyarázta Ujlaky, hogyan kezdték az antiszegregációs perek sorozatát, amelyek közül talán a legismertebb a nyíregyházi, huszártelepi iskolaügy volt (ahol végül a Kúria mondta ki, hogy nem sértett jogot a Hajdúdorogi Egyházmegye).


Már az első per után jött a pénz a Soros-alapítványtól, "soha nem kaptunk évente többet, mint hetven-nyolcvanezer dollárt az OSI-tól (Open Society Institute, Nyílt Társadalom Intézet), és gyakorlatilag mindig ez volt a fix bevételünk. Lényegében ebből élt az alapítvány" - mondta Ujlaky. A továbbiakból kitűnik azonban, hogy bizonyos elszámolásbeli problémák miatt most már az a helyzet, hogy "az OSI ad pénzt a CFCF-ről leválasztott tanoda működtetésére, illetve a tanodát formálisan működtető Rosa Parks Alapítványnak, de a CFCF-nek nem". Az újságírói kérdésre, hogy most "akkor megszűnik a CFCF alaptevékenysége, tehát az, hogy pereket indít", a válasz az, hogy "hibernálja magát, és csak a folyamatban lévő pereket fogja befejezni", mert most erre a koncepcióra "nincs fizetőképes kereslet"... Marad a Láthatatlan Tanoda, amely "az éveken át tartó rossz minőségű oktatásból fakadó hátrányokat" hivatott csökkenteni - az integrációs referenciaprogrammal rendelkező Losiban. - See more at: magyarhirlap.hu