Szabadlábra helyezik a terrorgyanú miatt elfogott migránst

2017.06.04

Az előzetes letartóztatásba vételhez szükséges bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezik az iszlamista merénylet előkészítésének gyanúja miatt Németországban kedden őrizetbe vett fiatal menedékkérőt.

A potsdami ügyészség szerdai tájékoztatása szerint a nyomozás során nem igazolódott be az állam elleni súlyos bűncselekmény gyanúja, és az sem, hogy a menedékkérő kapcsolatban áll valamely iszlamista terrorszervezettel.

A nyomozást ugyan tovább folytatják, vizsgálják, hogy a 17 éves szíriai fiatal készülhetett-e öngyilkos merényletre, de szabadlábra helyezik, mert eddig nem találtak biztonsági kockázatra utaló jeleket.

A menedékkérő egy online azonnali üzenetküldő alkalmazással az édesanyjának eljuttatott szöveg miatt került a hatóságok látókörébe. A Libanonban élő asszony értesített Berlinben és Hessen tartományban élő rokonokat, akik végül riasztották a rendőrséget. A rokonság köréből arra utaló értesülés is eljutott a hatóságokhoz, hogy a fiatalember öngyilkos merényletet akar elkövetni Berlinben. A hatóságok arra gyanakodtak, hogy ezért búcsúzott el anyjától az üzenetben, és ezért írta, hogy csatlakozik a dzsihádhoz, a muzulmán hit védelmében indított háborúhoz.

A Brandenburg tartományi rendőrség így nagyszabású akciót indított a felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérőket ellátó egyik tartományi befogadóközpontban, Gerswalde településen elhelyezett fiatal elfogására. A terrorelhárító egységek bevetésével végrehajtott műveletben 130-an vettek részt, az ügy feltárására alakított nyomozócsoportba pedig 70 rendőrt irányítottak át.

Azonban sajtóértesülések szerint a nyomozásba bevont szakértők kimutatták, hogy a szövegnek több jelentése van, és nem tartalmaz egyértelmű utalást tervezett terrorcselekményre. Nem találtak semmi gyanúsat a fiatalember mobiltelefonján és táblagépén sem, és kihallgatása, valamint lakótársai kihallgatása révén sem tártak fel veszélyre utaló információkat.

magyarhirlap.hu