Szabálytalanul működik a Soros-féle CEU

2017.03.28

Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint 28 külföldi egyetem szabálytalanul, sokszor törvénytelenül működik Magyarországon. 

Az Origo birtokába került vizsgálat szerint a legjellemzőbb csalás, hogy úgy adnak ki diplomát az ominózus egyetemek, hogy az anyaországban nincs is afféle képzés. Pedig ez kötelező lenne. A lap megállapítása szerint a problémák rendkívül szerteágazóak. Gyakori, hogy nem a magyarországi jogszabályi keretek között folytatják a képzést, például valójában nem is működik Magyarországon az intézmény, esetleg kampusza sincs. Akad olyan is, hogy nincs magyarországi partner - papíron esetleg van, de a gyakorlatban már nem lehet megtalálni.

Fotó: MTI Fotóbank
Fotó: MTI Fotóbank

Olykor az is előfordul, hogy a külföldi partner semmilyen programakkreditációs joggal sem rendelkezik.

Például, mert nincs náluk megfelelően kvalifikált oktató. A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél, ez is gond. Ez persze súlyos károkat okoz később a sok pénzt kifizető, magyar hallgatóknak. Hiszen egy értéktelen diplomával elég nehéz álláshoz jutni.

Az érintett, szabálytalanul működő egyetemek közé sorolható a CEU, azaz a Közép-európai Egyetem, melyet Soros György, az idős agitátor alapított.

Ugyanis nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották. Az pedig konkrét csalás, hogy olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nyilvántartásba sem vettek.


888.hu; Origo.hu