Személyeskedő támadás Orbán Viktor ellen a parlamentben

2017.05.09

A nemzeti konzultációról és a nyugdíjak emeléséről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben, ahol Vona Gábor Jobbik-elnök - a fiatalok kivándorlása apropóján - személyeskedő megjegyzéssel támadta a kormányfőt.

Mikor hajlandó támogatni, hogy gyakorlati szavazati lehetőséget biztosítsanak a külföldre elvándorolt magyaroknak, akár levélben, akár elektronikusan? - kérdezte Vona Gábor a miniszterelnöktől az azonnali kérdések órájában tegnap a Házban. A Jobbik-elnök utalt rá: az elmúlt három évben csaknem 100 ezer ember hagyta el az országot, az elmúlt 6 évben pedig 78 ezer gyermek született külföldön, elvándorolt családokban.

Forrás: Kurucz Árpád
Forrás: Kurucz Árpád

- Ez már nem kalandvágy, lehet, hogy az ön fiatalkorában Soros-ösztöndíjjal lehetett nyugaton kalandozni, de ezek az emberek elmenekülnek az országból - fogalmazott Vona, azt állítva, hogy a miniszterelnököt csak a pénz és a foci érdekli. Orbán úgy felelt: a Ház alkotja meg a választójogi törvényt, ha ilyen igényük van, akkor kezdjenek hozzá.

Kiemelte: az ország számára a gyermekek a legfontosabbak, és nem hiszi, hogy a rendszerváltozás óta volt olyan parlament, amely olyan fontos törvényeket hozott a fiatalok érdekében, mint a Fidesz-KDNP többségével működő Országgyűlés. Tisztelet illeti azokat az embereket - figyelmeztetett -, akik a hazájuktól távol próbálnak boldogulni. Hozzátette: ők azért dolgoznak, hogy ezek az emberek, ha eljön az idő, úgy érezhessék, van értelme ismét itthon folytatni az életüket.

Vona viszontválaszában úgy vélte: a miniszterelnök "menthetetlen" és kezd úgy viselkedni, mint egy "kiöregedett rocksztár, aki csak a régi lemezei között érzi jól magát". Orbán megköszönte az indirekt elismerést, mondván, Vona nem vonta kétségbe a kormány erőfeszítéseit a lakhatás, az ingyenes gyermekétkeztetés és a minimálbér emelése ügyében.

- A nemzeti konzultációra szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak, amelyeket betart a kormány - jelezte a kormányfő, miután az MSZP-s Gúr Nándor arról kérdezte, miként kerülhettek ki magyarok szenzitív adatai orosz szerverekre. A kormányfő ugyanakkor úgy vélte, az MSZP támadást indított a nemzeti konzultáció ellen. Ez nem lepte meg őt, mert - ahogy fogalmazott - a szocialisták először szovjet érdekeket szolgáltak ki, majd az országot kiszolgáltatták az IMF-nek, most pedig Soros György oldalán állnak.

Balla György (Fidesz) - felidézve, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere a hivatalában készült meztelen fotóját megosztotta a közvéleménnyel - úgy fogalmazott: "Nem értem, miért egy meztelen fotóval akar Vona Gábornak üzenni." Mint mondta, ezzel együtt az a lényeg, hogy nyilvánosságra került egy, a polgármester és a jegyző szavait is rögzítő ózdi hangfelvétel, amelyen brutálisan cigányoznak, újságíró megvesztegetésére tesznek kísérletet és egy korrupciógyanús ügyet tárgyalnak végig, ám Simicska Lajos lapja, az Index szerint a beszélgetés teljesen érdektelen.

A politikus arra is kitért, hogy Ózd megállapodást kötött Soros György egyik szervezetével, a Transparency Internationallel (TI) egyebek mellett korrupciómegelőzés érdekében, ám a gyanús ügyben a szervezet hallgatott.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az idézett felvételen a Jobbikra nézve is terhelő adatok vannak. A TI-vel összefüggésben a politikus közölte: olyan, mintha a Jobbik védelmi pénzt fizetne azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek folyamatosan megpróbálják lejáratni a kormányt.

Magyaridok.hu