Szörnyként emlegetik Sorost Macedóniában

2017.04.24

Az albánok, a szociáldemokraták és a migránsok mellett Soros György is ott van a macedóniai tüntetők céltábláján, az ellene demonstrálók valóságos szörnynek tartják az üzletembert. Szó szerint így fogalmazott az M1 riporterének a tüntetések egyik szervezője. Szerinte olyan szörnyről van szó, aki Macedóniában és Magyarországon is "irányítani akarja a történéseket".

A tavaly decemberi parlamenti választások óta mindennaposak a tüntetések Macedónia fővárosában. Szkopjéban most azért vonultak az utcára az emberek, mert új választásokat követelnek, nem szeretnék, hogy a szociáldemokraták az albán kisebbségi pártokkal kössenek koalíciót. Az albánok ugyanis a macedón többség számára elfogadhatatlan feltételekhez kötik a támogatásukat. Például azt szeretnék, hogy legyen az albán hivatalos nyelv az országban.

"Ő egy szörny!"

A megmozdulás egyik szervezője arról beszélt, hogy Soros György a szervezetin keresztül befolyásolja Macedónia belpolitikáját, és arra törekszik, hogy megossza az országukat.

"Ő egy szörny! Nemcsak a Macedóniában történtekért a felelős, hanem a világában szinte mindenhol. Magyarország egy másik jó példa" - hangsúlyozta Boris Damovski.


Sutus József három évtizede él Macedóniában. A vajdasági magyar férfi azt mondta azért nő a Soros-szervezetekkel szembeni ellenállás, mert olyasmit akarnak rákényszeríteni az országra, a kormányra, amelyek idegenek a macedónok hagyományaitól, érdekeitől. "Amit ő szeretne látni, hogy ebben az országban ne legyenek... Ne legyen nemzet. Ne legyen történelem, ne legyen... Ne legyenek hagyományőrzések. Ne legyen a nyelv kultusza. Tehát egyszerűen valahogy olvadjunk bele ebbe a nagyvilági folyamatokba" - mondta.

Soros-ellenes tüntetések

Az elmúlt hónapokban az "Állítsuk meg Soros működését" nevű civil szervezet is utcára hívta a híveit. "Soros, tűnj el Macedóniából!" "Nem, a Soros- kormányra! - ilyen táblákkal tüntettek Soros György macedóniai befolyása ellen a balkáni országban márciusban.

Az Állítsuk meg Soros működését nevű civil kezdeményezés társalapítója, Nikola Srbov a Híradónak azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy a milliárdos beavatkozik a macedón belpolitikába. Szerinte az sem véletlen, hogy akkor robban ki belpolitikai válság az országban, amikor Macedónia megkezdené a védekezést a migránsválsággal szemben

Srbov szerint a Soros Györgyhöz köthető szervezetek destabilizálják balkáni migránsútvonalon fekvő államokat, Törökországot, Macedóniát és most legújabban Magyarországot. Mindennek az a célja, hogy a balkáni útvonalon fekvő országokon keresztül - miután destabilizálták azokat - akadálytalanul mehessenek tovább a migránsok Nyugat Európába, és ahogyan azt előrelátták, egy részük az útvonal országaiban maradjon - mondta.

Alternatív valóság

Gjorge Ivanov, Macedónia köztársasági elnöke az M1-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Macedónia ügye téma az Amerikai Egyesült Államokban. A politikus hozzátette, különböző civilszervezetek és kongresszusi tagok is foglalkoznak a balkáni ország helyzetével. Az államfő ugyanakkor hangsúlyozta, a közösségi média által közvetített álhírek egy alternatív valóságot teremtettek Macedóniáról.

"A közösségi média táptalaja az álhíreknek, amelyek egy alternatív valóságot teremtenek. És mi áldozatai vagyunk ennek az alternatív valóságnak, ami azoknak a maceddón civilszervezeteknek a malmára hajtják a vizet, amelyeknek a tagjait például a Soros György által létrehozott hálózat támogatott. Úgy gondoljuk, hogy az amerikai adófizetőktől érkezett forrásokat egy részét arra költötték, hogy erőszakos akciókat vigyenek véghez, mint például a panaszirodám felgyújtása. Bár a szervezetek erre azt mondták, hogy a gyújtogatás a demonstráció része volt. Az ügyben vizsgálat indul" - mondta Gjorge Ivanov.

Amerikában is ügy lett belőle

A 888.hu is arról írt, hogy Soros György macedónai tevékenysége az Egyesült Államokban is hullámokat keltett. Az internetes oldal szerint a kormányzatokat felügyelő amerikai szervezet, a Judicial Watch bepereli mind a washingtoni külügyminisztériumot, mind pedig a kormányügynökséget. Azt követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány, és a szintén a milliárdos érdekeltségébe tartozó macedóniai szervezetek szerződéseit. Ugyanis erős a gyanú, hogy Soros György befolyásolta a balkáni ország belpolitikáját. Sőt, az is előfordulhatott, hogy a milliárdos áll a macedón kormány bedöntése mögött.

Hirado.hu