Tiltakoznak a szabadkaiak, nem kérnek a migránsokból

2017.05.09

Óriási felháborodást váltott ki a szabadkai lakosok körében, hogy a szerb kormány a gerontológiai központ épületkomplexumának területén hat, egyenként negyven négyzetméteres házat tervez felépíteni, ahol migránsokat szállásolnának el.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A Norvégia adományából épülő lakórészekben olyan családok laknának, amelyek tagjai hivatalosan menedékjogot kérnek Szerbiában - írja a Magyar Idők.

Nem akarunk migránslakásokat Szabadkán! Követeljük, hogy vegyék figyelembe a népakaratot is!"

- áll abban a beadványban, amit a menekültotthon építése ellen fogalmaztak meg az elégedetlen szabadkaiak.

A petíciót 3761 ember aláírásával már továbbították is a város polgármesterének, a városi képviselő-testületnek. Szabadka közelében egyébként már jelenleg is van egy konténerekből létrehozott ideiglenes befogadó központ, ahol jelenleg mintegy 130 migráns tartózkodik.

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezete is a tiltakozó polgárok mellett foglalt állást, arra biztatva a helyieket, hogy minél többen írják alá a petíciót.

Nyitottak és befogadóak a szabadkaiak, de elérkezett az ideje annak, hogy önmagukért és a gyerekeikért, a biztonságos, kiszámítható és emberséges jövő érdekében nemet mondjanak az effajta politizálásnak"

- olvasható a közleményben.

Nenad Ivanisevics, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára az eset kapcsán a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a minisztérium illetékesei az időseket ellátó szabadkai gerontológiai központ kibővítése miatt fordultak anyagi támogatásért a norvég kormányhoz.

Az államtitkár szerint ekkor merült fel annak a lehetősége, hogy igény szerint migráns családokat is elszállásolhatnak ott. Belgrád központja is tartósan tele van migránsokkal, az ottani polgárok is egyre elégedetlenebbek emiatt, és szintén beadványban kérték a helyzet mielőbbi rendezését - írja a lap. 888.hu