Több európai ország átveheti a magyar példát

2017.04.02

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint az európai uniós vezetők is kezdenek hangot adni annak, hogy aggasztó a migrációs helyzet, amelyre a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre. 

Speidl Biankát arról kérdeztek az M1 csatornán vasárnap, hogy az Európai Parlament néppárti elnöke, Antonio Tajani a Die Welt című német lapnak adott interjújában egyebek mellett úgynevezett menedékvárosok létrehozásáról beszélt. A kutató azt mondta: felvetődik a kérdés, ki és hogyan tartaná fenn ezeket a városokat, ki tartaná ott ezeket az embereket. Antonio Tajani a német lapinterjúban a menekültválság megfékezésére az észak-afrikai államokkal kötendő, pénzügyi segítséget magában foglaló uniós egyezménnyel kapcsolatban arról beszélt:

az ENSZ és európai haderő védelme alatt álló menekülttáborokat kell létrehozni. Ezek átmeneti városok lennének, ahol az emberek ideiglenesen élhetnének, kórházakkal, gyermeklétesítményekkel. Meg kell akadályoznunk , hogy a migránsok embercsempészek kezére kerüljenek és a sivatag vagy a Földközi-tenger átszelése közben életüket veszítsék."

Speidl Bianka szerint ha ilyen kijelentést tesz az EU egyik vezető politikusa, az azt sugallja, hogy a migrációs helyzet nagy aggodalomra ad okot és ennek is hangot is adnak.

Hangsúlyozta: az igazi áttörés az lesz, amikor jogi határzár létesítésére hívják fel az unió tagállamait, vagy akár az összes európai országot. Úgy folytatta: szerinte a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha Magyarország példáját követve határzárakat hoznának létre.

Jelezte: szükség lenne egy hasonló nyilatkozatra, mint amilyen Antonio Tajanié, csak "még magasabb szintről", és szerinte ez várható is a következő egy-másfél évben.

Mti.hu ; 888.hu