Több ezer migráns menedékkérelmét vizsgálják felül Németországban

2017.05.06

Több ezer migráns ügyében indulhat felülvizsgálat, miután nyilvánosságra került Franco A. botránya. A férfi katonaként szolgált a német hadseregben, ám ennek ellenére sikerült menekültként regisztráltatnia magát. A terve az volt, hogy terrortámadásokat hajt végre.

Franco A. ügye egészen a közelmúltig nem tűnt fel a német hatóságoknak, a férfi felvette a migránsoknak járó szociális támogatást is - írja a Deutsche Welle angol nyelvű kiadása.

2015 második felében voltak olyan napok, amikor 13 000 menedékkérő érkezett a német határra 24 óra leforgása alatt. A Szövetségi Bevándorlási Hivatal (BAMF) teljesen el volt havazva a menedékkérelmek elbírálásával, annak ellenére, hogy rengeteg plusz embert vettek fel.

A szélsőjobboldali Franco A. ezt a káoszt használta ki, hogy menedékkérőként regisztrálhassa magát.

A 28 éves hadnagy "David Benjamin" néven regisztráltatta magát szíriai migránsként. Erre azért volt szüksége, hogy bejárása legyen a migránsok által használt létesítményekbe, ahol terrortámadások elkövetését tervezte.

A férfi végül nemrég lebukott. A bizarr eset miatt Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a menedékügyi rendszer hibáit feltárhassák és kijavíthassák.

A vizsgálat nemcsak a rendszer hibáit volt hivatott kiszűrni, hanem több ezer, korábban benyújtott menedékkérelem felülvizsgálatát is elrendelték. Ez 1000 afgánt és 1000 szírt érint, akik 2016 januárja és 2017. április 27-e között adták be a kérelmüket.

A felülvizsgálatra kiválasztott ügyekben Franco A. esetét vették alapul, azaz hasonló korúakat kerestek, akik személyi okmányok nélkül adták be kérelmüket.

Azokat is vizsgálni fogják, akik Franco A. ügyében eljártak a hivatal részéről. Ezeket a személyeket, a tolmácsot is beleértve, a vizsgálat végéig felfüggesztették állásából.

A fiaskó és a korábbi ügyek arra ösztönözték a BAMF-ot, hogy jobban kihasználja a modern technológia adta lehetőségeket. A jövőben nyelvfelismerő szoftvert fognak alkalmazni, hogy megtudják, hogy milyen dialógust beszél a kérelmet benyújtó migráns. Emellett a migránsok mobiltelefonjait is ellenőrizni fogják.

Érdekesség, hogy a migránsválság legdurvább napjaiban a BAMF hetek alatt 3000-ről 7300-ra emelte alkalmazottai számát. Mindez azonban a minőség rovására ment, hiszen egy átlagos alkalmazottnak 14 hétnyi képzésre van szüksége, hogy egyáltalán megkezdhesse a munkáját. A legtöbb új alkalmazott mindössze egy 10 napos tréningen vett részt.

A legtöbb ügyintéző még a menekültügyi törvény alapvető előírásaival sem volt tisztában"

- nyilatkozta a téma jogi szakértője, Hubert Heinhold ügyvéd a Die Zeit című német lapnak.

Miközben tehát a BAMF küzdött a migránsválság okozta többletfeladatokkal, az alkalmatlannak bizonyuló új munkaerő miatt egyetlen dolog döntötte el, hogy egy migráns kap-e menedékkérelmet, vagy sem: a szerencse.

888.hu