Tovább nő a Fidesz támogatottsága

2017.10.21

A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között 27-ről 30, a fővárosban pedig 22-ről 37 százalékra emelkedett - derült ki a ZRI Závecz Research Intézet október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából. A Jobbik híveinek aránya nem változott, maradt 12 százalék, míg az MSZP támogatottsága 10-ről 9 százalékra csökkent. A Demokratikus Koalíció és az LMP erősödött: 4-ről 5 százalékra bővült a táboruk. Továbbra is egy százalékon áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutya párt, a Liberálisok és a Párbeszéd. Egyre többen biztosak abban, hogy hova adják a voksukat, mert a pártot nem választók aránya 37-ről 33 százalékra csökkent.

A kutatás kiemelte, hogy a biztos pártválasztók csoportjához jelenleg nagyjából a választópolgárok négytizede tartozik. Ebben a szavazói körben a Fidesz 45 százalékot ér el, a Jobbiknak 19 százaléka van, az MSZP 13 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazók 9 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 3 százalékára számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutya párt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének távozása jelentősen nem változtatott a pártpreferenciákon, de az kijelenthető, hogy hatással volt rá. A szocialistáknak hónapról hónapra csökkent a tábora: míg júniusban 13 százalékon állt, addig szeptemberben már 10 százalékra csökkent, Botka László lemondását követően pedig 9 százalék lett. Ezzel párhuzamosan, hosszú stagnál után 1-1 százalékpontot emelkedett a DK és az LMP tábora.

Mindeközben a Fidesz egyértelműen erősödött, júliustól szeptemberig 24-ről 27 százalékra, most egyetlen hónap alatt 30 százalékra. A bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg: a nyár közepe óta 60 év felettiek körében 17-ről 32 százalékra nőtt a kormánypárt támogatottsága. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik nyugdíjas a Fidesz híve.

Látványos a Fidesz fővárosi térnyerése is: az utóbbi negyedévben 22-ről 37 százalékra emelkedett budapesti támogatóik aránya.

Magyaridok.hu MTI