Teljesen szétesik a Jobbik? 

2017.05.12

A komplett Betyársereg is kihátrálhat Vonáék mögül 

Júliusban új nemzeti radikális politikai mozgalom bont zászlót, amelynek egyik frontembere Tyirityán Zsolt, a Jobbikkal eddig szoros kapcsolatban álló Betyársereg vezetője lesz. Tyirityán az ATV.hu-nak azt mondta: "egyelőre" nem egy új pártról, hanem csak egy mozgalomról van szó. A portál rámutatott: óriási mozgolódás zajlik széljobbon, amióta Vona Gábor középre próbálja kormányozni a Jobbikot. Vannak, akik már a pártalapításnál tartanak, míg mások egyesületet, vagy mozgalmat indítanak, amilyen gyorsan csak lehet. Közös nevező a néppártosodás miatt képviselet nélkül maradt "nemzeti radikálisok" felszippantása. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a Jobbikot éppen egy éve elhagyó Bertha Szilvia új mozgalmat indított útnak Értünk, Értetek elnevezéssel, ami már párttá is alakult. A cigány-magyar együttélést "érpataki modell" néven újragondoló Orosz Mihály Zoltán a napokban a Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy mivel - a Jobbikot is beleértve -

a keresztény, konzervatív, nemzeti radikális érdekképviselet megszűnt Magyarországon, kénytelenek létrehozni egy olyan társadalmi szervezetet vagy pártot, amelyik hitelesen képviseli a jobboldali értékrendet.

Érpatak polgármesteréről a településen jogerős büntetését töltő Polgár Tamás (Tomcat) még januárban nyilatkozta, hogy "nyíltan fontolgatja azt, hogy otthagyja a Jobbikot, mert amit a párt hatalomvadászat gyanánt művel, az számára vállalhatatlan". Orosz ezt el is ismerte az ATV.hu-nak. Mint fogalmazott: csalódás neki, ami a Jobbikban néppártosodás címén zajlik,

kezd betelni a pohár (...) unom a látványszínházat.

POLITIKAI SZÁRNY IS KELLETT

Valamire a Betyársereg is készül, különben nem alakítottak volna szervezetükön belül politikai szárnyat február eleji, negyedik országos találkozójukon. A Jobbik alelnöke, Volner János, aki maga is meghívott vendége és résztvevője volt az eseménynek, akkor azt nyilatkozta az ATV.hu-nak: szerinte Tyirityán Zsolt seregvezető és barátai nem a párttá alakuláson gondolkodnak, sokkal inkább a közéleti szerepvállalásaik önvédelemét szeretnék megszervezni. A magukat mostanában patrióta sportmozgalomként aposztrofáló betyárok ehhez képest újabban politikai nyilatkozatokat adnak ki például a CEU-ügy vagy a "civilnek álcázott nemzetközi ügynökszervezetek" kapcsán. Ráadásul az aláírók között Orosz Mihály Zoltán mellett ott találjuk azt az egyetemista fiatalokat verbuváló szervezetet, amelyik - bár még csak egy éve észlelhető a hazai közéletben - márciusban már be is jelentette párttá alakulását. Az Identitesz (Identitárius Egyetemeisták Szövetsége, korábbi nevén Konzervatív Hallgatók Szövetsége) ugyanazt állítja magáról, amiről Orosz is beszél, jelesül, hogy új jobboldal építésére van szükség, mivel arra a mostani garnitúra alkalmatlan. A "hagyományokból organikusan felemelkedő magyar értelmiséget" megcélzó fiatalok logója - kissé áthallásosan - egy koszorúba ágyazott, felfelé mutató nyíl, és bátran vállalják, hogy nem hisznek a "kultúrák, rasszok, etnikumok, nemek és egyének közötti abszolút egyenlőségben".

ZÁSZLÓBONTÁS JÚLIUSBAN

Tyirityán Zsolt azt mondta az ATV.hu-nak, hogy sem a Betyársereg politikai szárnyának létrehozásából, sem a közéleti témákra reagáló nyilatkozataikból nem következik, hogy párttá alakulnak, vagy részt vesznek egy párt alapításában.

Egyelőre mozgalmi formáról beszélünk, ami iránt már most óriási az érdeklődés, és komoly erkölcsi támogatással rendelkezik

- mondta a seregvezető, és mind a finanszírozást, mind a Jobbik reakcióját firtató kérdésünkre azt felelte, hogy az "még a jövő kérdése". Annyit azonban elárult, hogy új nemzeti mozgalmuk július 8-án bont zászlót. Pedig a piszkos anyagiak és a Jobbikhoz fűződő viszony is kardinális kérdés egy ilyen volumenű kilépésnél. A betyárok vezetőjének a legutóbbi hírek szerint kiegyensúlyozott a kapcsolata Vona Gáborral, Volner János, Toroczkai László és Sneider Tamás alelnökökkel pedig egyenesen harmonikus. Ásotthalom polgármestere ezt maga kürtölte világgá, az országgyűlés alelnöke pedig személyesen, de a fiai révén is jó kapcsolatot ápol Tyirityánékkal. A finanszírozás kérdése bonyolultabb probléma. Az ATV.hu-nak a nemzeti radikális oldal belügyeit ismerő forrás azt állította, az eddig a Jobbik holdudvarához sorolt "paramilitáris szatellit szervezetek", és olykor vezetőik is, huzamosabb ideig kaptak, egyesek közülük állítólag még mindig kapnak - hol áttételesen, hol direktbe - "juttatást" a párttól vagy a frakciótól. Másfelől viszont ott a Betyársereg kongresszusán felbukkant, hazánkban is tevékenykedő és a hírek szerint több radikáljobb csoportot finanszírozó Nemzetközi Templomos Lovagrend angol vezetője, James "Jim" Dowson, aki amellett, hogy kitűnő orosz kapcsolatokkal rendelkezik, az eseményre az Angol Rendőrség taktikai mellényeiből hozott pár tucatot ajándékba a harcosoknak.

MÉG EGY MOZGALOM

Az önfeloszlató vagy felszámolt jobbikos alapszervezetek tagjai folyamatosan keresik a folytatás lehetőségét. Gulyás Géza, Nyírtura korábbi alapszervezeti elnöke az ATV.hu-nak elismerte, egy egyesületbe kívánják tömöríteni a "kirúgott, eltávolított, csalódott, kivált, régi" jobbikosokat. A MIÉP-pel már tárgyaltak, de az Identitesz, Betyársereg vagy Bertha Szilviáék szóba sem kerültek - mondta Gulyás, aki nem zárta ki a párttá alakulás lehetőségét sem. Amikor a "cserbenhagyott" gárdistákra kérdeztünk rá, a korábbi elnök jelezte, hogy jó helyen kapirgálunk, és nem véletlenül tüntettek együtt Vona Gábor legutóbbi évértékelő beszédekor. Egyelőre készülnek a nyárra tervezett debütálásra, amikor is megnevezik vezetőiket, és a nyilvánosság elé tárják programjukat. Terveik szerint egy olyan patrióta mozgalmat indítanak útjára, amely ellensúlyt képezne a Jobbik balra tolódásával szemben a nemzeti oldalon.

pestisracok.hu