Újra lecsapnak a terroristák, amikor majd lankad a figyelem

2017.05.29

A biztonságpolitikai szakértő szerint a manchesteri merénylet után egy ideig nyugton maradnak a szélsőségesek, hogy ne figyeljenek fel rájuk a hatóságok.

Georg Spöttle csalódását fejezte ki a biztonsági szervek működése kapcsán, hiszen a manchesteri elkövető is rajta volt a titkosszolgálatok radarján, de nem minősítették veszélyesnek. Pedig Salman Abedi nemzetközi kapcsolatokkal is bírt, ráadásul édesapja és testvére is radikálisak voltak. A 22 éves merénylő apja még az al-Kaida kötelékében is harcolt, testvére pedig beismerte, hogy az Iszlám Állam katonája volt.

A biztonságpolitikai szakértő felhívta a figyelmet a 22 éves terrorista utazásaira, hiszen Németországban is kétszer járt a támadás előtt, "nyilvánvalóan nem turistaútra ment".

A probléma, hogy van egy nagyon profi bombagyáros, aki legyárthatott többet is az öngyilkosmellényből - emelte ki Georg Spöttle az M1 Ma Reggel című műsorának.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az ilyen támadások után az alvósejtek felfüggesztik aktivitásukat, hogy semmiképpen se hívják fel magukra az elhárító szervek figyelmét, majd mikor a készültség alábbhagy, akkor csapnak le.

Spöttle szerint a terroristák tanulnak, ezért tudta elkerülni a manchesteri merénylő a koncert biztonsági embereit, és robbantott egy olyan helyen, ahova gyakorlatilag bárki bemehet, de akkora pusztítást tudott elérni, mintha a rendezvényen lett volna. Ha a merénylő nem a koncertet választja, a földalattiban is robbanthatott volna, mivel nagyon nehéz kiszúrni a terroristákat - tette hozzá.

A manchesteri merényletet a 22 éves líbiai származású Salman Abedi követte el a Manchester Arena rendezvényközpontban. A terrortámadás következtében 22-en meghaltak és 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérüléseket. A merénylettel összefüggésben 11 ember van őrizetben.

888.hu