Vajon mi a közös Botkában, Gyurcsányban és Bajnaiban?

2017.03.23

Meglepő hasonlóságokat látni Botka László politikai pályafutása, valamint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Hagyó Miklós pályája között - írja az Origo.

Botka László láthatóan erőteljes kampányba kezdett annak érdekében, hogy megszerezze a baloldal vezető pozícióját, és a 2018-as választás előtt ő oszthassa a lapokat a kisebb politikai erőknek. Ennek egyik eleme pedig az, hogy úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne az elmúlt évtizedek szocialista kormányzásaihoz.

Csakhogy a szegedi polgármester még anno még a Bokros-csomagot is megszavazta.

Magyarán Botka megújuló szocialista produkciója nem kicsit sántít. Ugyanis eddigi politikai karrierje és teljesítménye nagyban hasonlít Bajnai Gordonéra, Gyurcsány Ferencére és Hagyó Miklóséra.

Ismeretes, a szegedi polgármester még 2012. október 23-án az elsők között volt, aki kiállt Bajnai Gordon jelöltsége mellett, és az első sorokban tapsolt a volt miniszterelnöknek a Szabad sajtó úton. Ezzel kapcsolatos kínos múltját azonban már nem igen meri felvállalni. Legutóbbi beszédében ugyanis már az Bajnai örökségét is elvetette, és kijelentette, hogy Bajnainak is óriási szerepe volt abban, hogy a Fidesz egymás után kétszer is kétharmadot szerzett.


Kilenc öngyilkosság, száz ember és hatszáz család tönkretétele

A lap szerint jelentős párhuzam fedezhető föl Bajnai és Botka között abból a szempontból is, hogy mindkettőjükhöz köthető egy jelentős cég bedőlése. A volt miniszterelnökhöz a Hajdú-Bét bedőlése és több száz ember tönkretétele kapcsolódott. Egy évvel a cég felszámolása előtt 86 millió euróval spekulált az árfolyamváltozásokra a devizapiacon a Hajdú-Bét megbízásából a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt., a baromfi-feldolgozó tulajdonosa. Az anyacég határidős devizaügyletekkel akarta csökkenteni a Hajdú-Bét bevételeinek árfolyamkockázatát.

A tranzakciókról szóló kimutatások alapján azonban megállapítható, hogy az ügyletek túlnyomó része veszteséges volt, amelyen egy év alatt 67 milliót vesztett a 2003 decemberében fizetésképtelenség miatt csődbe ment Hajdú-Bét. Egy másik, Bajnai által is szignált dokumentumból az derül ki, hogy 2004 januárjában a Hajdú-Bét elengedte a Bábolna Rt. korábbi, 119 milliós tartozását. Három hét múlva az állami cég mégis fizetett, de akkor már a baromfi-feldolgozó helyett egyenesen a Bajnai Gordon vezette Wallis számlájára került a pénz.

A libatenyésztőket nem kártalanították, 600 család ment csődbe, kilencen öngyilkosok lettek.

Botka Lászlóhoz, ha áttételesen is, a Szeviép csődje kapcsolódik. A cég bedőléséhez kapcsolódó büntetőeljárás jelenleg is zajlik, de annyi mindenképpen kezd kirajzolódni, hogy

A Szeviép a szocialista kormányok időszaka alatt több mint 34 milliárd forintot nyert, de 11 milliárdos adóssággal dőlt be. A cég egyébként Botka állításával szemben Szegeden is több mint kilencmilliárd forint értékben nyert a közbeszerzéseken.

Ráadásul a Szeviép-csőd is több száz kisvállalkozást rántott maga után, miközben a cégből milliárdokat talicskáztak ki.

az építőipari vállalkozás egyfajta pártfinanszírozást szolgált."

Az Origo rámutat arra, a vállalkozás milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóinak több nagy beruházás során, eközben kölcsönökkel segítette az anyacéghez tartozó kisebb cégeit, többek között azt, ahol Ujhelyi István szocialista politikus egykori sofőrje volt az igazgató. 2008-tól egészen a 2010-es országgyűlési választásig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendű összegeket, mintegy félmilliárd forintot talicskáztak ki ebből a cégcsoportból - derült ki a napjainkban is zajló tárgyalásokon.

Botka László akkor sem emelte föl a szavát a parlamentben, amikor a brutális megszorításokat tartalmazó Bajnai-csomag részeként elvették a közszolgálatban dolgozók 13. havi bérét, a nyugdíjasok 13. havi juttatását, megemelték a nyugdíjkorhatárt, eltörölték a szegényeknek járó fűtéstámogatást és többek között befagyasztották a családi pótlékot. Ezeket az intézkedéseket mind megszavazta az MSZP képviselője.

Maldív-szigeteken való telelés és a vagyonbevallás

Gyurcsány Ferenc és Botka között is több hasonlóság fedezhető föl. Mindketten gazdag embernek számítanak, Szeged polgármestere a legutóbbi télen a Maldív-szigeteken búvárkodott a családjával. Ezt a kiruccanást nem minden magyar család engedheti meg magának. Botkának egyébként a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egy szegedi családi háza, egy mátraalmási (szuhai) üdülője, valamint 95 négyzetméteres, V. kerületi lakás felerészbeni tulajdona és egy XIII. kerületi, 48 négyzetméteres lakása van. 2016-ban kevesebb készpénze lett, 4,5 millió helyett csak 3,5 millió forint, pénzintézeti számlakövetelése viszont 38,5 millióról 42,5 millió forintra nőtt.

Úgy hazudik, mint Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben mondta el, hogy végighazudták a korábbi éveket. Ebben is van hasonlóság közte és a szegedi városvezető között. "Politikatörténeti kuriózum lenne, ha én lennék az MSZP miniszterelnök-jelöltje - mondta Botka még 2016 júliusában. - Mit írnának rá a szórólapra?

Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?"

Ehhez képest nagyot fordult vele a világ, mivel mostanra a teljes baloldal vezetője lenne, pedig háromnegyed éve teljesen mást mondott. Arról se feledkezzünk el, hogy 2014-ben azzal az ígérettel nyert Botka Szegeden, hogy öt évig irányítja majd a várost, így esetleges miniszterelnöki távozása a helyi választók becsapása lenne.

Az utóbbi hetekben Botka többször is hazudott arról, milyen kapcsolatban volt a város a csődbe ment Szeviéppel.

Előbb a Tényeknek, majd a Népszavának is tagadta, hogy a városnak voltak szerződései a kisvállalkozókat tönkretevő céggel, de aztán kiderült, hogy több is volt.

Botka László egyébként nem állt föl az őszödi beszéd elhangzása idején, és nem mondta azt, hogy ő ebből nem kér. Megszavazta a tandíj, a vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetését, és a több-biztosítós egészségügyi rendszert is, valamint más megszorításokat is, így a vasúti szárnyvonalak bezárását is. Botka a teljes szocialista frakcióval egyetemben bizalmat szavazott Gyurcsánynak az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után.

A Hagyó-Botka párhuzam

Botka László szegedi vezetési stílusa nagyban hasonlít Hagyó Miklóséra. Az MSZP volt főpolgármester-helyetteséről a Magyar Narancs a következőket írta még 2010-ben: "ahogy fogyott körülötte a levegő, úgy lett egyre idegesebb, munkatársaival minősíthetetlen módon bánt, az elhatalmasodó stresszt kényszeres evéssel vezette le. Rendszeresen fenyegetőzött, zsarolt,rossz minőségű emberekkel vette körül magát, egykori mézesmázos, behízelgő stílusának nyoma sem maradt. 2009 nyarán, amikor az ifjútörökök betámadtak a kongresszuson, már a párt országos vezetői is felismerték, hogy túl engedékenyek voltak Hagyóval."

Itt olyan szinten kézi vezéreli a várost, olyan szinten függ tőle mindenki, hogy ez neki egy biztos terep, ide bármikor vissza tud vonulni, ez az ő kiskirálysága, és szándékai szerint Szeged továbbra is egy nagy vörös folt lesz Magyarország térképén"

- jellemezték a szegedi polgármester stílusát.

Botkáról sok mindent elmond, amit a közgyűlésben lévő LMP-s képviselőnek mondott még 2013-ban. Többször említette már az elmúlt három évben, és javasolja a helyi pártszervezetnek, hogy az LMP helyett a LÉSZ nevet vegyék fel, Lehet Ész Nélkül Politizálni, mert amit most és az elmúlt időszakban is művelnek, azt így lehet összefoglalni.


Origo.hu ,   888.hu