Távolmaradásra biztat az Országgyűléstől a DK

2017.04.13

Az ellenzéki párt azt kéri a többi baloldali ellenzéki párttól, fontolják meg, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus végéig ők se vegyenek részt az Országgyűlés munkájában. A párt kérése a kétharmados szavazásokra nem vonatkozna.

A DK ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: amikor "a Fidesz bezáratta" a Népszabadságot a DK kivonult a parlamentből. Molnár Csaba hozzátette, akkor elmondták, hogy a magyar parlament jelenleg csak a demokrácia díszlete, csak arra szolgál, hogy a "szolgalelkű fideszesek rányomják a pecsétet Orbán akaratára".

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők ezért csak akkor mennek be a parlamentbe, ha szavazatukkal meg tudják akadályozni egy kétharmados jogszabály elfogadását - emelte ki.

Amikor a DK-s politikusok kivonultak az Országgyűlésből, akkor egyedül maradtak a kezdeményezésükkel, holott a parlament bojkottja akkor lehetne eredményes, ha minden demokratikus ellenzéki párt ezt tenné - mondta az EP-képviselő.

Az elmúlt hetekben a CEU-ügy és a "civilek szemben indított kormányzati támadások" ismét megmutatták, hogy ma Magyarországon nem demokrácia van, hanem Orbán Viktor egyszemélyes uralma - jelentette ki. Sorra fogadják el a Moszkva diktálta törvényeket, az ellenzéknek pedig semmi beleszólása nincsen a jogalkotásba - indokolta kezdeményezésüket.

Molnár Csaba azt is hangsúlyozta, hogy csak a kivonulás megfontolást kérik és direkt nem a felszólítás szót használták. Ha a "demokratikus" ellenzék kivonulna a parlamentből, az olyan erőteljes lázadás lenne a demokratikus politikusok részéről, mint "amilyen erőteljes lázadást látunk az utcákon (...) magyar emberek részéről".

MTI