Vona már Sólyommal karöltve aggódik a CEU-ért

2017.04.03

Ide jutott az egykori nemzeti radikális Jobbik: a Magyarország belügyeibe beleavatkozó, társadalmi rendjét átalakítani próbáló George Soros egyeteméért aggódik Vona Gábor pártelnök - közben pedig azt magyarázza, hogy nem is Sorosért áll ki, csak a felsőoktatásért. Sólyom László volt államfő is előkerült, és közleményében szintén a CEU-t félti, a Soros-egyetem rektora pedig alig burkoltan fenyegetőzik. Közben a DK ifjúsági tagozata ezúttal a Parlament előtt próbált tüntetni: stílszerűen néhány nyugdíjas képviselte az "ifjakat". De ez legalább vicces volt.

Vona Gábor tagadta, hogy George Soros mellett állna ki a Jobbik, amikor holnap nem szavazza meg a kormánypártok felsőoktatási törvényt módosító javaslatát. A Jobbik elnöke a 24.hu-nak azt nyilatkozta, ők valójában nem Soros mellett, hanem a magyar felsőoktatásért állnak ki. Úgy fogalmazott:

Nekem is megvan a véleményem Soros Györgyről, értékrendjéről, világképéről, de nem hiszem, hogy a CEU beszántása a megoldás. Amúgy is teljesen világos, hogy Soros György csupán ürügy Orbán Viktor számára, hogy elterelje a figyelmet a fontos ügyekről. Soros György Orbán Viktor démona, győzze le maga, ha tudja. Ami pedig a törvényjavaslatot illeti: nem fogjuk megszavazni. Aki teljesíti a törvényes feltételeket, s átlátható, joga van működni, ez ennél nem bonyolultabb. Ráadásul, ha a törvény életbe lép, azzal komoly veszélybe kerülhetnek a határon túl, elsősorban Erdélyben működő magyar egyetemek.

Vona Gábor mellett Sólyom László volt államfő is megnyilvánult CEU-ügyben, és "meglepetésre" kiállt Soros intézménye mellett (mintha azt bárki fenyegetné). Dagályos közleményében azt írta:

A tudomány és az oktatás nemzetközi. Az egyetem, az Universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg. A Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek. Elismerésük Magyarország javára szolgál. Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek.

ÚJABB TÜNTETÉSI KÍSÉRLET

A szombati, roppant viccesre sikeredett tüntetési próbálkozás után a DK ifjúsági tagozata, az Ifjú Demokraták (Ide) hétfőn újból nekifutott, hogy tüntessen egyet a CEU-ért. Ennek keretében az ifjúsági tagozat néhány nyugdíjasa kék papírosokat lobogtatva grasszált a Parlament előtti Kossuth téren, miközben Körmendi István, az IDE elnöke megafonba kiabálta, mennyire félti George Soros egyetemét. Körülbelül annyian lehettek, mint a szombati demonstráción. Íme, egy kép a seregletről:

Ifjú-nyugdíjasok a Kossuth téren; Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A CEU REKTORA KI VAN AKADVA

Még a balliberális hvg.hu is "indulatosnak" nevezi azt a cikket, amelyet a CEU rektora, Michael Ignatieff írt a New York Times nemzetközi kiadásába. Szerinte Amerika nem hagyhatja, hogy egyik egyetemét támadják, ráadásul EU- és NATO-tag ország először tesz ilyet. A cikk Fenyegetik az oktatási szabadságot Európában címmel jelent meg. Ebben a rektor leszögezi: az oktatás szabadsága a szabad és demokratikus társadalmak sarokköve.

Az oktatás szabadságát az autoriter hatalmak fenyegetik mindenhol

- fogalmazott Ignatieff, és példaként természetesen Putyint, Erdogant és Orbán Viktort említette. Majd azt hazudja, hogy a törvényjavaslat megszüntetné a CEU-t. (A valóságban erről szó sincs: a CEU-nak, miként a 27 másik külföldi intézménynek teljesítenie kell majd az új, eddigieknél szigorúbb, de egyébként teljesíthető, racionális szabályokat.) A rektor közölte: a CEU kuratóriuma elfogadhatatlannak tartja a törvényt. A kormány a törvénytervezetet lejárató kampánnyal megspékelve nyújtotta be, azt állítva, hogy a CEU csal, miközben pontosan tudják, hogy a törvényeknek megfelelően működik. Úgy fogalmazott:

Ha a törvénytervezet átmegy, ez lesz az első törvénybe foglalt támadás egy egyetem ellen az EU-ban. És ez lesz az első alkalom, hogy egy amerikai szövetséges állam, NATO-tagállam nyíltan megtámad egy amerikai intézményt a saját földjén.

Ignatieff szerint a Trump-adminisztráció sem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagy egy ilyen támadást, amire az EU és az Európai Bizottság ugyancsak reagálni fog. Végül azt jósolta: az amerikaiak szintén egyet fognak érteni abban, hogy senki nem félemlíthet meg semmilyen amerikai szervezetet. A CEU semmilyen szervezeti egysége soha nem fogja feladni az oktatási szabadságát senki előtt, záródik Ignatieff cikke. Vagyis burkoltan arra céloz, hogy Magyarország majd jól megnézheti magát, ha szigorítani merészeli a saját felsőoktatási törvényét.

Forrás: MTI, 24.hu, hvg.hu. Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

https://pestisracok.hu/vona-mar-solyommal-karoltve-aggodik-ceu-ert/